Μετάλλαξη Όμικρον: Τρίτη δόση και εμβολιασμός μετά από νόσηση παρέχουν πρόσθετη προστασία

Υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της μεταλλαγής Όμικρον βρίσκονται σε όλα τα άτομα που έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA ή σε όσους ανέρρωσαν από COVID-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλιο.
H Όμικρον έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
4'

Η πρόσφατα εμφανιζόμενη παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.159) του SARS-CoV-2 έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα σε σχέση με αυτή του αρχικού ιού (Wuhan), ιδιαίτερα στην περιοχή εισόδου του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, δηλαδή στον πρωταρχικό στόχο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Πρόσφατη έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine μελέτησε τους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κορονοϊών της Wuhan και της μεταλλαγής Όμικρον σε 169 δείγματα πλάσματος από 47 άτομα με διαφορετική έκθεση σε αντιγόνα του ιού μέσω μόλυνσης, εμβολιασμού ή και των δύο. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος (Αιματολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης.

Σε δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν περίπου 1 μήνα και 6 μήνες μετά τη μόλυνση από άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19, οι τιμές του τίτλου εξουδετερωτικών αντισωμάτων που θεωρούνται προστατευτικές έναντι της λοίμωξης COVID-19, ήταν 58 και 32 φορές χαμηλότερες για την Όμικρον από αυτές έναντι του στελέχους της Wuhan, αντίστοιχα.

Σε δείγματα πλάσματος από άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου mRNA (Pfizer–BioNTech ή Moderna), περίπου ένα μήνα πριν από τη δειγματοληψία, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 50% ήταν 127 φορές χαμηλότερες για την Όμικρον από ό,τι για το στέλεχος της Wuhan. Στους 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό, η ισχύς εξουδετέρωσης ήταν 27 φορές χαμηλότερη για την Όμικρον. Πολλά δείγματα πλάσματος από λήπτες του εμβολίου μίας δόσης της Johnson & Johnson, που ελήφθησαν 1 ή 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό, δεν είχαν ανιχνεύσιμη εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι της Όμικρον.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων που είχαν αναρρώσει από την Covid-19 ή η χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου mRNA σε εμβολιασμένα άτομα, τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA, οδήγησε σε σημαντικό όφελος στην εξουδετερωτική δράση έναντι της Όμικρον. Συγκεκριμένα, μετά τον εμβολιασμό σε άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με SARS-CoV-2, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% ήταν 238 φορές και 154 φορές μεγαλύτερες για τους υποτύπους Wuhan και Όμικρον, αντίστοιχα, από τους τίτλους που είχαν τα άτομα μετά τη νόσηση και πριν τον εμβολιασμό. Για όσους είχαν λάβει δύο δόσεις ενός εμβολίου mRNA περίπου 6 μήνες νωρίτερα, και στη συνέχεια έλαβαν μια τρίτη δόση ενός εμβολίου mRNA περίπου 1 μήνα πριν από τη δειγματοληψία, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% μετά την αναμνηστική δόση ήταν 26 φορές μεγαλύτερες για το στέλεχος της Wuhan και 38 φορές μεγαλύτερες για το Όμικρον. Οι τίτλοι εξουδετέρωσης έναντι του Όμικρον ήταν πολύ υψηλοί σε όλα τα άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν και σε αυτά που είχαν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA, αλλά οι τίτλοι ήταν χαμηλοί ή μη ανιχνεύσιμοι σε πολλά μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19 και σε λήπτες μόνο δύο δόσεων εμβολίου mRNA.

Αν και αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει ένα σημαντικό βαθμό διαφυγής από τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά από νόσηση από COVID-19 ή διπλό εμβολιασμό από m-RNA εμβόλια, δηλώνουν επίσης ότι η ενισχυτική δόση εμβολίου m-RNA στις ομάδες αυτές (δηλαδή σε αυτούς που είτε είχαν νοσήσει από COVID-19, είτε είχαν κάνει δυο δόσεις εμβολίου 6 μήνες πριν) παρέχουν πρόσθετη προστασία έναντι της μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον και της επακόλουθης νόσου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Θα ανοίξουν στις 10 Γενάρη με 30.000 κρούσματα; Το μέτρο που ίσως πέσει στο «τραπέζι»

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα 5 πιο κοινά συμπτώματα - Ποια εμφανίζονται πιο σπάνια

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 01/01: Εκατ. ασφαλισμένοι «εγκλωβίστηκαν» - Πότε βγαίνουν