Παραισθησία: Nέα παρενέργεια για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού

Μία νέα παρενέργεια προστίθεται στις πληροφορίες του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού.

Moderna
Η συχνότητα αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας εκτιμήθηκε ως σπάνια
AP
1'

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην επικαιροποιημένη ενημέρωση ασφαλείας για τα εμβόλια έναντι της covid-19, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραισθησία θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος ως παρενέργεια του Spikevax της Moderna.

Η παραισθησία είναι το ασυνήθιστο αίσθημα στο δέρμα, όπως το μυρμήγκιασμα ή το αίσθημα συρσίματος. Η συχνότητα αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας εκτιμήθηκε ως σπάνια (δηλαδή εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 στα 1.000 εμβολιασμένα άτομα). Η υπαισθησία (μειωμένη αίσθηση ή ευαισθησία στο δέρμα) περιλαμβάνεται ήδη ως ανεπιθύμητη ενέργεια στις τρέχουσες πληροφορίες για το προϊόν.

Η απόφαση της PRAC βασίστηκε σε παγκόσμιες αυθόρμητα αναφερθείσες περιπτώσεις παραισθησίας, οι οποίες θεωρήθηκαν ότι δεν σχετίζονται με το άγχος που ενδεχομένως προκλήθηκε από τον εμβολιασμό. Οι περιπτώσεις αυτές περιλάμβαναν 1.425 περιπτώσεις με χρόνο έναρξης μετά τον εμβολιασμό τουλάχιστον 3 ημέρες και 56 περιπτώσεις που είχαν διάρκεια μετά τον εμβολιασμό 7 ημέρες ή περισσότερο (αναφέρθηκαν έως τις 30 Ιουνίου 2021, όταν περισσότερες από 182,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως). Το συμπέρασμα βασίστηκε επίσης στα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, τα οποία ανέφεραν υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων παραισθησίας σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο (2 περιπτώσεις) από ό,τι σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (0 περιπτώσεις).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ροηλίδης στο Newsbomb.gr: Εννιά παιδιά με οξύ covid-19 και ένα με MIS-C στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή