Ζωή Ράπτη: Οριζόντιες πολιτικές ψυχικής υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ειδική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, σε επίπεδο Υπουργών και ανώτατων αξιωματούχων του Π.Ο.Υ Ευρώπης, της UNICEF, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ζωή Ράπτη
H Ψυχική Υγεία στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Υπ. Υγ.
2'

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., είχε κεντρικό θέμα την ψυχική υγεία των ευάλωτων νέων ("Mental Health of vulnerable young people").

Η Ζωή Ράπτη, στην παρέμβασή της, εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στους αμάχους του πολέμου στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στους κατοίκους της Μαριούπολης και της Οδησσού, πόλεις στις οποίες ζουν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του προς κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών ανθρωπιστικών οδών.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός τόνισε ότι η ψυχική υγεία αποτελεί κεντρικό μέλημα για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στις δράσεις στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων, με έμφαση στην πρόληψη και την καταπολέμηση του στίγματος.

Επεσήμανε ως σημαντικότερες τη θεσμοθέτηση των μονάδων έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση και τη συνεργασία με τον ΠΟΥ Ευρώπης για τη σύσταση Κέντρου Αριστείας παιδιών και εφήβων στην Αθήνα. Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στην ανάπτυξη δικτύου τηλεψυχιατρικής, με χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων.

Επιπλέον, τόνισε τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινή Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία, με συντονισμό από την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη.

Ακόμη, η Υφυπουργός πρότεινε τη δημιουργία οριζόντιων πολιτικών Ψυχικής Υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμβολή των τεχνών και συγκεκριμένα εισηγήθηκε τη χρήση της «πολιτιστικής συνταγογράφησης» για την προώθηση της ευημερίας της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. H δράση αυτή σχεδιάζεται ήδη να εκτελεστεί στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, επεσήμανε ότι κοινός στόχος είναι η δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού, υψηλής ποιότητας συστήματος υγείας χωρίς στίγμα, με ολιστικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μοναδικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων.

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Ράπτη: Νέες παιδοψυχιατρικές κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή