Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο ιός που ίσως ευθύνεται για την έξαρση - Το χειρότερο σενάριο με τον κορονοϊό
Δυο από τα εννέα παιδιά που νόσησαν από τον συγκεκριμένο τύπο ηπατίτιδας, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι και έκαναν μεταμόσχευση
Ως ένα «σοβαρό θέμα» χαρακτήρισε την έξαρση της ηπατίτιδας σε παιδιά, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο Έλληνας γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.
Μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (21/4) στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής έκανε λόγο για σοβαρά περιστατικά τονίζοντας ότι δυο από τα εννέα παιδιά που νόσησαν από τον συγκεκριμένο τύπο ηπατίτιδας, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι και έκαναν μεταμόσχευση. Περισσότερα είναι τα κρούσματα στην Βρετανία που κυμαίνονται από 70 έως 90.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα πρώτα στοιχεία, μέχρι στιγμής, δείχνουν ένα κοινό αδενοϊό που «δεν κάνει ηπατίτιδες», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ακόμη χρόνο».
Ο κ. Παυλάκης εξήγησε στη συνέχεια ότι η εμφάνιση του αδενοϊού στα κρούσματα αυτά ίσως είναι τυχαία λόγω της συχνότητας εμφάνισης του στα παιδιά που νοσούν «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη», ενώ συμπλήρωσε ότι ίσως ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα, εξασθενίζοντας το ανοσοποιητικό των παιδιών
Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορονοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα.
«Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο κορωνοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ηπατίτιδα δεν σχετίζεται με τα εμβόλια
Το μόνο που σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη είναι απόλυτα σαφές είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την έξαρση της ηπατίτιδας.
«Πώς το ξέρουμε; Τα παιδιά αυτά είναι 1 - 2 χρονών, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε.
Διαβάστε επίσης:
Τι κρύβεται πίσω από τα περιστατικά παιδικής ηπατίτιδας - O «ρόλος» του κορονοϊού
Παπαευαγγέλου για ηπατίτιδα στα παιδιά: Είμαστε κοντά στη λύση, θα έρθουν και άλλα «χρωστούμενα»