Βατόπουλος στο Newsbomb.gr για Candida Auris: Γιατί ανησυχούμε για επιδημία σε νοσοκομεία της Πάτρας
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς ο πολυανθεκτικός μύκητας Candida Auris, ο οποίος εντοπίζεται στα νοσοκομεία, προκαλώντας λοιμώξεις – Τι λέει στο Newsbomb.gr, o καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Τρεις έως τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida Auris, την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλέον δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.
Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr o καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μύκητες Candida είναι γνωστοί αλλά ο Auris είναι σχετικά νέος.
«Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό μύκητα με μεγάλη ανθεκτικότητα στις αντιβιώσεις με αποτέλεσμα πολλές φορές να επιφέρει τον θάνατο στους ασθενείς. Πρόκειται για έναν ενδονοσοκομειακό μύκητα ο οποίος υπάρχει στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική», αναφέρει ο κ. Βατόπουλος.
Και προσθέτει: «η εξάπλωση αυτού του μύκητα στις ΜΕΘ μπορεί να προκαλέσει επιδημία στα νοσοκομεία. Αν στην περίπτωση της Πάτρας έχουμε όντως τόσους νεκρούς τότε μιλάμε ήδη για επιδημία στην περιοχή».
Μαστοράκου: Κανένας θάνατος από Candida auris
Καθησυχαστική εμφανίζεται η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, για τον Candida auris, συνιστώντας ψυχραιμία. Η ίδια δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν χρειάζεται πανικός, ότι δεν υπάρχουν θάνατοι, αλλά τέσσερα περιστατικά στην Πάτρα, στα οποία έγινε αναφορά σε συνέδριο λοιμωξιολογίας.
CDC: Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC), ο Candida Auris είναι ένας αναδυόμενος μύκητας που αποτελεί σοβαρή παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.
Το CDC εκφράζει συγκεκριμένα μια σειρά από βασικούς λόγους για τους οποίους η εξάπλωση του Candida Auris προξενεί ανησυχία:
- Είναιανθεκτικός σε πολλαπλά αντιμυκητιασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων από Candida Auris. Ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά και στις τρεις διαθέσιμες κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
- Είναιδύσκολο να ταυτοποιηθεί με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους και μπορεί να ταυτοποιηθεί εσφαλμένα σε εργαστήρια χωρίς ειδική τεχνολογία. Η λανθασμένη ταυτοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διαχείριση.
- Έχει προκαλέσει επιδημίεςσε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ταυτοποιείται γρήγορα σε νοσηλευόμενο ασθενή, ώστε οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να λάβουν ειδικές προφυλάξεις για να σταματήσουν την εξάπλωσή του.
- Η μη έγκυρη ταυτοποίησή του μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς οδηγεί ακόμη και σεσηψαιμία σε όσους προσβάλλονται απ' αυτόν.
Η πανδημία Covid-19 αφαίρεσε πόρους από την καταπολέμηση και τον εντοπισμό του μύκητα, γεγονός που οδήγησε σε επιδημίες.
Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας ανάγκασαν το ιατρικό προσωπικό να επαναχρησιμοποιεί τις ρόμπες και τις μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που συνέβαλε στην εξάπλωση του μύκητα.
Το 2021, το CDC εντόπισε στελέχη του Candida Auris που είχαν ανοσία σε όλα τα υπάρχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων.
Διαβάστε επίσης:
Candida Auris: Τρεις έως τέσσερις θάνατοι στην Πάτρα από τον μύκητα - Τι αναφέρει το CDC