Πλεύρης: Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ από non covid περιστατικά - Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά

Στάση εργασίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις απλήρωτες εφημερίες. 

Υγειονομικοί
Από τη σημερινή κινητοποίηση των υγειονομικών
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
4'

Για την πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας μίλησε ο Θάνος Πλεύρης, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις Έξι». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει και δεν οφείλεται σε περιστατικά κορονοϊού. Αφορά non covid περιστατικά, πολλά τακτικά χειρουργεία ή τακτικές ιατρικές πράξεις που δεν πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη διετία, «είτε λόγω αδυναμίας του συστήματος» είτε «οι πολίτες πολλές φορές από φόβο να πάνε στα νοσοκομεία, επέλεγαν να παρατείνουν τις διαδικασίες».

Πρόκειται στην ουσία για την αύξηση της λοιπής νοσηρότητας, για την οποία πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει οι υγειονομικοί όσο διαρκούσαν τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό και τα νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε «μίας νόσου». Σύμφωνα με στοιχεία, σε αυτό το διάστημα μειώθηκαν οι νέες διαγνώσεις σε μιά σειρά ασθένειες, ενώ οι εισαγωγές καρδιολογικών περιστατικών, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 75%. Το ίδιο διάστημα δε, αυξήθηκαν οι non-covid θάνατοι πάνω από τον αναμενόμενο μέσο όρο.

Προσλήψεις και παράταση συνταξιοδοτήσεων

Αυτή τη στιγμή, πάντως, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό. «Ήδη έχουν βγει θέσεις επικουρικών και για γιατρούς και για νοσηλευτές, βγαίνει η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών για μόνιμες θέσεις, ενώ παράλληλα βγαίνει και η προκήρυξη για τους γιατρούς, ειδικά σε πρώτη φάση σε άγονες περιοχές που χρειάζεται στήριξη. Έχουμε συνεννοηθεί και με το υπουργείο Εσωτερικών κι έχουμε μια σειρά από επικουρικό προσωπικό που θα προσλάβουμε. Οι μόνιμες προσλήψεις του υπουργείο Υγείας μόνο για το 2022, φτάνουν τις 6.000, άρα μιλάμε για σοβαρή ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στα κενά που δεν καλύπτονται: «Το πρόβλημα είναι επίσης ότι ο προγραμματισμός γίνεται βάσει των συνταξιοδοτήσεων και αν υπάρχει κενό βγαίνει επικουρική θέση. Το πρόβλημα κυρίως το έχουμε στις περιπτώσεις και στις ειδικότητες ή στις περιοχές που δεν υπάρχει προθυμία κάλυψης. Δηλαδή να σας το πω απλά, αν ένας αναισθησιολόγος σήμερα αποχωρήσει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν καλύπτεται η θέση εύκολα. Γιατί δεν καλύπτεται; Γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Για αυτό το λόγο μάλιστα έχουμε δώσει και παράταση στη συνταξιοδότηση σε κάποιες ειδικότητες, που είναι ιδιαιτέρως πιεστικά. Το πρόβλημα λοιπόν κυρίως εντοπίζεται σε ειδικότητες που δεν έχουμε κόσμο ή σε περιοχές, το βλέπουμε στις νησιωτικές περιοχές ή σε άγονες περιοχές όπου υπηρετούσε κάποιος και κάποιος τώρα δεν θέλει να πάει».

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να καλύψει κενά με μεταφορές αλλά και με ιδώτες γιατρούς. «Έχει δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ιδιώτες με τη διαδικασία που λέμε το "μπλοκάκι" προκειμένου να καλύπτουν τα κενά. Δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις. Υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είναι ελκυστικό. Πλέον επειδή έχουμε κουρασμένους γυναίκες και άνδρες από όλη αυτή τη διαδικασία και δεν υπάρχει κόσμος που με μεγάλη ευχαρίστηση θέλει να μπει αυτή τη στιγμή στο σύστημα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Το πρόβλημα των εφημεριών

Στο μεταξύ, οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν σήμερα (22/06/2022) πανελλαδική στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 12:00 για τις απλήρωτες εφημερίες.

Στη διαβεβαίωση της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, ότι θα ξεκινήσει άμεσα η αποπληρωμή των τακτικών εφημεριών, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σημείωσε λίγες ώρες πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων: «Μετά το τελεσίγραφο της ΟΕΝΓΕ ότι αν δεν εκταμιευτεί το κονδύλι του 2ου τριμήνου έως τη Δευτέρα 20/6 και την ανακοίνωση για στάση εργασιας και έναρξη επίσχεσης εργασίας, η αναπληρώτρια Υπουργός αναγκάστηκε να πει ότι οι εφημερίες θα πληρωθούν άμεσα. Τα ίδια είχε πει και ο Υπουργός κ. Πλεύρης στη Βουλή στις 8/6, πάλι οτι θα πληρωθούμε άμεσα και έχει περάσει ένας μήνας». Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών διερωτάται «από πότε χρειάζεται να ψηφιστεί νόμος για να πληρωνόμαστε εφημερίες;» καθώς και «με τις πρόσθετες εφημερίες τι θα γινει;», επισημαίνοντας τέλος ότι «τώρα πρέπει να εκταμιευτεί το κονδύλι του τρίτου τριμήνου κι εμείς ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί το δεύτερο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή