Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με όσους νοσούν για δεύτερη φορά - Ο καθηγητής Ατσαλάκης εξηγεί στο Newsbomb
Τι είπε για τις υπάρχουσες μεταλλάξεις του κορονοϊού στο Newsbomb.gr ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.
Τη στιγμή που τέσσερις περιοχές της Ελλάδας (σ.σ. Ιόνια νησιά, Αττική, Κρήτη, νησιά νοτίου Αιγαίου) βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τις επαναλοιμώξεις.
Ο καθηγητής σε πρόσφατο άρθρο του είχε αναφέρει πως οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 παρακάμπτουν την ανοσία 4 φορές περισσότερο από την ΒΑ.2. Σύμφωνα με το CDC έχουμε το 35% των νέων περιπτώσεων που αντιστοιχούν στις παραλλαγές BA.4, ΒΑ.5, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ανοσολογική διαφυγή από οποιαδήποτε άλλη από την έναρξη της πανδημίας και το 56% από την BA.2.12.1.
Ο κ. Ατσαλάκης σε ερώτηση του Newsbomb.gr για το «αν κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν επαναμόλυνση από κορονοϊό» έκανε λόγο για τις νέες παραλλαγές οι οποίες έχουν την ιδιότητα να παρακάμπτουν την ανοσία που έχει αποκτήσει κάποιος με τη διπλή ή τριπλή δόση του εμβολίου καθώς ο οργανισμός εξασθενεί κάθε φορά που νοσεί.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής είπε: «Συμβαίνει εκείνοι που νοσούν για δεύτερη φορά να μην αναπτύσσουν αντισώματα. Δεν είναι προστατευμένοι. Το τείχος ανοσίας δεν χτίζεται για όσους έχουν νοσήσει».
Και αποκάλυψε ότι «είναι θωρακισμένοι από τον ιό όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου, αποκαλύπτοντας ότι οι επαναμολύνσεις στην κοινότητα ξεπερνούν το 20%».
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται αρκετά τεστ και τα κρούσματα δεν καταγράφονται, άρα ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος», ανέφερε στο Newsbomb.gr o κ. Ατσαλάκης.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι υπάρχει πια η εμπειρία στην ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση των ασθενών που νοσούν από κορονοϊό. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό λέγοντας: «Τα εμβόλια προφυλάσουν από βαριά νόσηση, από το θάνατο και τη νοσηλεία. Ο ευάλωτος πληθυσμός σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να κάνει την τέταρτη δόση».
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ανέφερε ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ4 και ΒΑ5 έχουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από όλες τις μεταλλάξεις μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα είπε: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ4 και ΒΑ5, κυριαρχούν, θα υπάρξει μεγαλύτερο ρεύμα και συχνότερη μετάδοση κρουσμάτων λόγω της τουριστικής κίνησης αλλά και λόγω του ότι δεν λαμβάνουμε όλες απαραίτητες προφυλάξεις».
Τέλο, τόνισε ότι πρέπει να γίνει επαναφορά της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και «κυρίως στα πλοία και στα αεροπλάνα καθώς ένα πείραμα έδειξε ότι το 29% των επιβατών κινδυνεύουν να νοσήσουν στο πλοίο ή στο αεροπλάνο».
Η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει την επαναφορά της μάσκας
Νωρίτερα σήμερα η ηγεσία του ΕΟΔΥ στην ενημέρωση που έκανε αναφέρθηκε στην πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα στέλνοντας το μήνυμα της εγρήγορσης για το «κύμα» που είναι σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για το τι θα γίνει με την χρήση της μάσκας.
«Για τις συστάσεις για τη χρήση της μάσκας θα εξεταστεί από την επιτροπή βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διατήρησε τη χρήση μάσκας σε τόση μεγάλη χρονική διάρκεια.
Αυτό που θα κρίνει την τελική απόφαση για τη χρήση της μάσκας και το αν θα υπάρξει τυχόν επαναφορά σε προηγούμενες υποχρεωτικές χρήσεις θα είναι οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες που αφορούν την πορεία του κορονοϊού.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ποια θα είναι η πίεση στο ΕΣΥ που εκτιμάται ότι θα είναι σε χαμηλά επίπεδα» είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ προσθέτοντας ότι «η αύξηση στις νοσηλείες είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων».
Ποιες περιοχές σαρώνει ο ιός
Όσον αφορά την Ελλάδα ο κ. Παρασκευής είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στα Ιόνια νησιά, Αττική, Κρήτη, νησιά νοτίου Αιγαίου προσθέτοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή υπάρχει συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ομάδα 18-24 ετών ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν καταγράφεται αυξητική τάση
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ χαρακτήρισε, επίσης, «αναμενόμενη» την αύξηση των κρουσμάτων εκτιμώντας ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι της τάξης των 150.000-200.000.
Ο κ. Παρασκευής παρατήρησε, επίσης, ότι στις περιοχές που δεν έχουν τόσο μεγάλη κινητικότητα δεν είναι ίδια η επιδημιολογική εικόνα. «Για παράδειγμα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία δεν έχουμε την ίδια εικόνα με αυτή των νησιών».
Ακολουθεί ο ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 03 Ιούλιος 2022
Ο χάρτης των κρουσμάτων