Οι εξελίξεις στη βιοϊατρική έρευνα στο «Aristotle Medical Forum»

Η καινοτομία στη βιοϊατρική τεχνολογία, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις σε πεδία όπως η προληπτική ιατρική και η ιατρική ακριβείας, η ογκολογία, τα μεταβολικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Aristotle Medical Forum» της Ιατρικής του ΑΠΘ, σε συνδιοργάνωση με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας.  

amf
Τεχνητή νοημοσύνη και μοριακή βιολογία ανοίγουν νέους δρόμους σε διάγνωση και θεραπεία
Newsbomb.gr/Γιώργος Αποστολόπουλος
3'

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε μέσα από τις ομιλίες των διακεκριμένων επιστημόνων στη σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση και ειδίκευση, όπως διαμορφώνεται στις πλέον προηγμένες ιατρικά χώρες του εξωτερικού, ενώ παράλληλα, αναδείχθηκαν οι συνεργασίες με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, εκ των συνδιοργανωτών του συνεδρίου από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής (ΗΠΑ-Καναδάς), μίλησε στο Newsbomb.gr για τα project που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, με το ΕΚΠΑ, το πανεπιστήμιο Κρήτης και το Αριστοτέλειο. Ως προς το δικό του πεδίο, ο Δρ. Μεζίτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα τηλεϊατρικής για τον σακχαρώδη διαβήτη, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν οι ασθενείς με τους γιατρούς τους διαδικτυακά. Ήδη φαίνεται ότι υπάρχει πολύ καλύτερη αντιμετώπιση στη ρύθμιση του σακχάρου, τονίζει ο Καθηγητής, ενώ "κοστίζει λιγότερο όταν κανείς τηλεπικοινωνεί με τον γιατρό του".

Ο Χρήστος Λισγάρας είναι βιολόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στο συνέδριο παρουσίασε καινούρια δεδομένα για την αλληλεπίδραση της νόσου Αλτσχάιμερ με την επιληψία, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν επιληπτικές διαταραχές σε πρώιμα στάδια της νόσου. Αυτή τη στιγμή μελετώνται κάποιοι βιοδείκτες, οι οποίοι στο εγκεφαλογράφημα μπορούν να δείξουν ποια ζώα πρόκειται να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Ερευνητικός στόχος είναι να μπορούν να αναγνωριστούν ποια άτομα θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ στη διάρκεια της ζωής τους.

Η Μαρία Στάμου, απόφοιτη της Ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών, ενδοκρινολόγος στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, εξειδικεύεται στην ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής. Το ερευνητικό της έργο έχει ξεκινήσει ήδη από την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής στο πανεπιστήμιο Πατρών και έχει να κάνει με το γονιδιακό υπόβαθρο κληρονομικών ασθενειών. "Με μελέτες γονιδιώματος, είμαστε στη διαδικασία ανακάλυψης καινούριων γονιδίων και περιμένουμε αποτελέσματα για το πώς μπορούν να μας βοηθήσουν στη θεραπεία και τη διάγνωση των ασθενών μας".

Ο Δημήτρης Τζανής, χειρουργός-ογκολόγος με ειδίκευση στα σαρκώματα, μίλησε στο Newsbomb.gr για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία δεκαετία στις χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες έχουν επιφέρει συνταρακτική βελτίωση στη συνολική επιβίωση και στην επιβίωση χωρίς υποτροπή στους ασθενείς. "Οι μεγάλες πρόοδοι που από εδώ και μπρος θα έρθουν, θα οφείλονται στη μεγάλη πρόοδο της μοριακής βιολογίας και της αναγνώρισης όλο και περισσότερων χαρακτηριστικών αυτών των όγκων".

Ο μικρότερος ομιλητής του Συνεδρίου

Ο γιος του κ. Μεζίτη, William-Βασίλειος Μεζίτης, τελειόφοιτος μαθητής Λυκείου, ήταν ο μικρότερος ομιλητής του συνεδρίου. Ασχολείται ήδη με την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ρομποτικής στην Ιατρική. Στο συνέδριο μίλησε για την ασφάλεια των εφαρμογών αυτών για τους ασθενείς, καθώς και πώς μπορεί να επεκταθεί η χρήση τους σε παραϊατρικούς τομείς, στη νοσηλευτική κτλ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχει συνεργασία των Ελλήνων μαθητών του εξωτερικού με ελληνικά σχολεία. Στην Καβάλα, για παράδειγμα, υπάρχει μια πολύ καλή μαθητική ομάδα ρομποτικής, τονίζει ο κ. Μεζίτης.

Μεζίτης Τζ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή