Κατάργηση του clawback ζητούν οι γιατροί - Στο ΣτΕ προσφεύγει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, την Παρασκευή (16/09/2022), ζητώντας την κατάργηση του clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις.

μαγνητικός τομογράφος
Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ήδη ο ΠΙΣ για τα ποιοτικά κριτήρια στις διαγνωστικές εξετάσεις
INTIME NEWS
2'

«Οι δυσβάσταχτες κρατήσεις και τα κουρέματα οδηγούν στο λουκέτο κλινικοεργαστηριακούς, εργαστηριακούς ιατρούς και πολυιατρεία της γειτονιάς, προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων» τονίζει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο προαναγγέλλει νέο γύρο κινητοποιήσεων.

«Για όσα αρνείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καταλογίζονται οι δαπάνες για τη διενέργεια εξετάσεων/ πράξεων των ασφαλισμένων στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι λοιπόν για μια εξέταση που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30-40%» προσθέτει. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γιατρών, το clawback του τρέχοντος έτους μαζί με την αναδρομική είσπραξη του clawback προηγούμενων ετών, πλησιάζει το 1,02 δισ. ευρώ, «απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυιατρείων».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καθώς και το Σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, εκφράζουν την συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί. Ο ΠΙΣ τονίζει ότι πρόκειται για «ληστρικό μέτρο, το οποίο οδηγεί σε οικονομική ασφυξία εκατοντάδες μικρά διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία, αφού τους στερεί ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους». Ο ΠΙΣ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ τόσο για το clawback, όσο και για τα ποιοτικά κριτήρια «που έχουν επιβληθεί στις απεικονιστικές εξετάσεις και τα οποία αποκλείουν τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία από τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων» με το νέο νόμο για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του clawback προσφεύγει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). «Είναι σαφές ότι το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο που έχει εδώ και χρόνια επιβληθεί και οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τους γιατρούς και απειλεί με λουκέτο τα ιατρεία της γειτονιάς. Σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ρόλος των ιατρείων της γειτονιάς είναι καθοριστικός και η πολιτεία οφείλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να καταργηθεί το άδικο αυτό μέτρο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή