Προσωπικός γιατρός: Πακέτο δωρεάν εξετάσεων στην πρώτη επίσκεψη – Αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία
Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα ηλεκτρονικά ραντεβού με τους προσωπικούς γιατρούς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, την Τετάρτη (14/09/2022). Η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό, θα συνοδευτεί με ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων, προκειμένου να ξεκινήσει να συμπληρώνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των πολιτών. Οι εξετάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο, θα προσδιορισθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που έχουν εγγραφεί, ενώ, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, 3.130.000 εγγραφές πολιτών».
Ο αριθμός αυτός έχει επιτευχθεί μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα, με την εξαίρεση της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι όσοι ήταν ήδη εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό με το προηγούμενο σύστημα, διατηρούν -εφόσον επιθυμούν- την εγγραφή τους. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων έχει υπερβεί το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Υγείας και προέβλεπε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει καλυφθεί το 25% των δικαιούχων. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη βρίσκεται πάνω από 28%. Στο μέτωπο των γιατρών, περισσότεροι από 3.200 προσωπικοί γιατροί έχουν μπει στο σύστημα σε όλη τη χώρα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, μαζί με τους ιδιώτες που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Στην Αττική, οι διαθέσιμοι γιατροί αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πληθυσμό. Το υπουργείο Υγείας, όμως, έχει εφεδρικό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει άνοιγμα και σε άλλες ειδικότητες (π.χ. καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι), στις οποίες θα δίνει τη δυνατότητα να εγγράφουν πολίτες ως προσωπικοί γιατροί.
Στο μεταξύ, αυξημένη είναι η κίνηση στα φαρμακεία για την εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), εδώ και περίπου μία εβδομάδα, οπότε ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα εγγραφής και μέσω των φαρμακείων, κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και μεσήλικες προσέρχονται για να κάνουν την εγγραφή τους στον προσωπικό ιατρό που επιθυμούν, μέσω της σχετικής λίστας που έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Υγείας.
«Η κίνηση στα φαρμακεία μας έχει αυξηθεί. Κυρίως έρχονται ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους βοηθήσει, αλλά και μεσήλικες. Τις πρώτες ημέρες καταγράφηκαν κάποια προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας στην οποία εισέρχονται οι φαρμακοποιοί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά σταδιακά ξεπεράστηκαν. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τον ΑΜΚΑ τους και ένα έγγραφο ταυτοποίησης, όπως για παράδειγμα την αστυνομική ταυτότητά τους, που το επιδεικνύουν στον φαρμακοποιό. Φυσικά η όλη διαδικασία είναι δωρεάν για τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης. Παράλληλα αναφέρει ότι «οι φαρμακοποιοί καλούνται να απαντήσουν και σε πολλές απορίες των πολιτών σχετικά με τον οικογενειακό ιατρό. Απορίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα οφέλη από την εγγραφή τους ή τις επιπτώσεις από την μη εγγραφή τους, τη δυνατότητα συνταγογράφησης των φαρμάκων τους και από άλλο ιατρό εκτός του οικογενειακού, ποιος ιατρός από τη λίστα είναι καλός κι αν μπορούν να τροποποιήσουν την αρχική επιλογή τους».
Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συλλόγου, Γιώργος Κιοσές τόνισε ότι «καθημερινά αυξάνεται η προσέλευση των πολιτών στα φαρμακεία της γειτονιάς για να κάνουν την εγγραφή τους στον προσωπικό ιατρό που επιθυμούν, επιλέγοντας από τη λίστα που υπάρχει στο σύστημα. Ωστόσο οι διαθεσιμότητες στους γιατρούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή συνεχώς φθίνουν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δυσκολεύονται να βρουν κάποιον σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους. Για το λόγο αυτό συνιστούμε στους πολίτες να μην αμελούν την εγγραφή τους. Η διαδικασία είναι δωρεάν, ενώ οι φαρμακοποιοί είμαστε έτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε».