Ανασκόπηση 2022 - Έλον Μασκ και Twitter: Ένας «γάμος» γεμάτος προβλήματα
Το 2022 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον κόσμο της τεχνολογίας μετά την εξαγορά του Τwitter από τον Έλον Μασκ αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως ακριβώς τα σχεδίασε ο δισεκατομμυριούχος...
Ήταν ένα από τα πρόσωπα που «σημάδεψαν» με τον δικό τους τρόπο το 2022 και το όνομά του βρισκόταν συνεχώς στην επικαιρότητα. Ο λόγος για τον Έλον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Τesla και της Space X, o οποίος αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο «άνοιγμα» και στον κόσμο των social media. Τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε από την αμύθητη περιουσία του για να πάρει στα χέρια τον έλεγχο του Twitter, ήταν μια επένδυση που έφερε τα πάνω κάτω στις ψηφιακές πλατφόρμες και στον κόσμο της τεχνολογίας γενικότερα. Ωστόσο ο 51χρονος επιχειρηματίας μέσα από μια σειρά σαρωτικών αλλαγών που θέλησε να επιβάλλει στο Twitter, είδε τα προβλήματα να του παρουσιάζονται με μορφή… Λερναίας Ύδρας. Ήταν τόσο έντονα που επηρέασαν στο σύνολο την οικονομική του ισχύ, με αποτέλεσμα λίγες μέρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2023 ο Έλον Μασκ να μην είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, «τίτλο» που κατείχε τέτοια εποχή πέρσι. Με δεδομένο επίσης ότι το «χρυσό» deal εν τέλει δεν τελεσφόρησε στον αναμενόνο βαθμό, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε «διαζύγιο». Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Μασκ μέσω ανάρτησης του ψάχνει τον αντικαταστάτη του και όταν αυτός ο «παλαβός», όπως είπε χαρακτηριστικά, βρεθεί τότε θα παραιτηθεί από τη θέση του CEO.
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και τι θα αποφασίσει σχετικά με το μέλλον του ο δισεκατομμυριούχος. Είναι σαφές όμως ότι το «σίριαλ» με τον «γάμο» του Έλον Μασκ – Twitter είχε μέχρι τώρα πολλά... επεισόδια και ομολογουμένως θα υπάρξει συνέχεια.
Η «βόμβα» και το πισωγύρισμα στη συμφωνία
Μπορεί ο απόλυτος έλεγχος του Twitter να ανήκει επισήμως στον Έλον Μασκ από τις 26 Οκτωβρίου, αλλά η συμφωνία μέχρι να κλείσει πέρασε από «40 κύματα». Όλα ξεκίνησαν περίπου τον Απρίλιο, όταν ο Μασκ αποκάλυψε ότι απέκτησε το 9,1% των μετοχών της εταιρείας, όντας τότε ο μεγαλύτερός της μέτοχος. Έπειτα ο επιχειρηματίας έκανε προσφορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει την πλατφόρμα, την οποία το διοικητικό συμβούλιο του Twitter έκανε αποδεκτή μερικές ημέρες μετά. Στο άκουσμα και μόνο αυτής της είδησης οι πάντες θορυβήθηκαν και εξέφρασαν μια κοινή απορία: Τι επιζητά ο Έλον Μασκ αγοράζοντας Twitter; Η απάντηση «θέλει να βγάλει περισσότερα χρήματα» ήταν μάλλον η πιο προφανής αλλά στην πραγματικότητα όπως είπε ο ίδιος ο Μασκ υπήρχαν κάποιοι παραπάνω λόγοι.
«Δεν το έκανα επειδή θα ήταν εύκολο. Δεν το αγόρασα για να βγάλω περισσότερα χρήματα. Το έκανα για να προσπαθήσω να βοηθήσω την ανθρωπότητα, την οποία αγαπώ… Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει μία κοινή ψηφιακή πλατεία, όπου μπορεί να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεων με υγιή τρόπο, χωρίς να καταφεύγει στη βία», είχε εξηγήσει μεταξύ άλλων ο Μασκ
Τα προβλήματα όμως ξεκίνησαν με το «καλημέρα». Αν και οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία, ο ιδιοκτήτης της Tesla θέλησε να την «τινάξει» στον αέρα. Κύρια αιτία υπήρξε η αντίθεσή του με την πολιτική που ακολουθούσε το Twitter για τους fake λογαριασμούς, ζήτημα για το οποίο δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς, όπως έλεγε τότε. Το «βήμα πίσω» του Μασκ προκάλεσε την οργή της εταιρείας η οποία κατέθεσε αγωγή εναντίον του επειδή ήθελε α αποσυρθεί από το deal. Αυτή η κόντρα δεν έμεινε καθόλου κρυφή, με τον πρώην διευθύνων σύμβουλο του twitter Παράγκ Αγκραουάλ να κάνει γνωστό μέσα από μια σειρά αναρτήσεων του ότι οι λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο έλεγχονται οι fake λογαριασμοί είχαν παρουσιαστεί στον Έλον Μασκ. Εκείνος, απάντησε με καυστικό τρόπο όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, ποστάροντας το «poo» emoji.
«Ποδαρικό» με έναν νιπτήρα και το πλάνο για ριζικές αλλαγές
Κι ενώ το τοπίο αναμενόταν να ξεκαθαρίσει στις 17 Οκτωβρίου όταν και είχε προγραμματιστεί η δίκη μετά τη μήνυση του Twitter, μερικές εβδομάδες πριν ο επιχειρηματίας αποφάσισε να ολοκληρώσει και με τη βούλα τη συμφωνία. Κι έτσι εμφανίστηκε χαλαρός ένα πρωί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας φέρνοντας μάλιστα μαζί του έναν νιπτήρα γράφοντας σε ανάρτησή του «let that sink in». Ένα μικρό πρώτο μικρό δείγμα από την εποχή Μασκ στο Twitter που χαρακτηρίστηκε από πολλά παρόμοια ευτράπελα.
Ο νέος CEO της εταιρείας «σήκωσε» τα μανίκια και στρώθηκε γρήγορα στη δουλειά για να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια του για το Twitter 2.0, μια βελτιωμένη και αναβαθμισμένη έκδοση της πλατφόρμας. Σε πρώτη φάση ο Μασκ καταπιάστηκε με το ζήτημα των επαληθευμένων λογαριασμών και τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει κάποιος το μπλε τικ.
«Όλη η διαδικασία επαλήθευσης ανασκευάζεται αυτή τη στιγμή», έγραψε σε ανάρτηση του ο Μασκ σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας... καταιγίδας.
Η στρατηγική με τη μπλε σήμανση κατέληξε σε φαρσοκωμωδία
Οι φήμες οργίαζαν ότι το κόστος για να αποκτήσει κάποιος το μπλε τικ θα έφτανε μέχρι και τα 20 δολάρια, με τους χρήστες να ξεσπούν στα τιτιβίσματά τους. Αλλά ο Μασκ επιστρέφει με νέα ανακοίνωση κάνοντας γνωστό ότι η τιμή για το μπλε τικ θα ήταν τελικά τα 8 δολάρια. «Δύναμη στους ανθρώπους!» έλεγε τότε αλλά στην πραγματικότητα έδινε δύναμη στα περίφημα «trolls». Ψεύτικοι λογαριασμοί με μπλε τικ εμφανίζονται με ονόματα πολιτικών, διασήμων, μεγάλων εταιρειών ακόμα και του ίδιου του Έλον Μασκ.
Μέσα σε αυτό το χάος, η αντίδραση του επιχειρηματία ήταν άμεση προαναγγέλλοντας πως όλοι οι χρήστες που παριστάνουν άλλο πρόσωπο χωρίς να είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για «parody » λογαριασμούς θα διαγραφούν χωρίς καμία προειδοποίηση. Ενώ όσοι επαληθευμένοι λογαριασμοί προχωρούν σε αλλαγή ονόματος, αυτομάτως θα χάνου το μπλε τικ. Έτσι ο Μασκ, απολογούμενος, αναδιαμόρφωσε την όλη διαδικασία επαλήθευσης κατά την οποία οι επαληθευμένοι λογαριασμοί θα πιστοποιούνταν χειροκίνητα κι έπειτα θα λάμβαναν το τικ τους. Το οποίο δεν θα είχε ίδιο χρώμα για όλους: Οι εταρείες θα είχαν χρυσό τικ, οι πολιτικοί χρώματος γκρι ενώ οι υπόλοιποι χρήστες διάσημοι ή μη, θα είχαν μπλε.
Η ανανεωμένη υπηρεσία Twitter Blue είναι πλέον διαθέσιμη επιτρέπει στους συνδρομητές να επεξεργάζονται αναρτήσεις τους στην πλατφόρμα, να ανεβάζουν βίντεο 1080p και θα βλέπουν λιγότερες διαφημίσεις, πέρα από τη μπλε ένδειξη επαλήθευσης του λογαριασμού τους. Όμως όπως ανακοινώθηκε η υπηρεσία θα κοστίζει 7,99 δολάρια για τους χρήστες του διαδικτύου και 11 δολάρια για τους χρήστες iPhone, χωρίς να είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο.
Αναβρασμός στην εταιρεία από τις χιλιάδες απολύσεις
Μπορεί κάπως έτσι ο Μασκ να αποκατέστησε την τάξη μετά τη ζημιά που προκάλεσε στο Twitter η αστοχία με τη μπλε σήμανση, αλλά στο μεταξύ είχε ανοίξει ένα άλλο «μέτωπο» με το εργατικό δυναμικό της εταιρείας. Δεν είχαν περάσει παρά μερικές ημέρες από την μέρα που πάτησε το πόδι του ο μεγιστάνας της Σίλικον Βάλεϊ στα γραφεία του Τwitter στο Σαν Φρανσίσκο και ο Έλον Μασκ εισηγείται μαζικές απολύσεις. Συγκεκριμένα το 50% των 7.400 περίπου εργαζομένων του Twitter θα έχανε τη δουλειά του ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής της εταιρείας. Μάλιστα το κύμα απολύσεων έγινε εν μια νυκτί καθώς όπως ενημέρωνε σε επιστολή - τελεσίγραφο η εταιρεία, οι εργαζόμενοι θα μάθουν αν θα αποχωρήσουν μέσω ενός μέιλ το οποίο θα λάμβαναν την επόμενη μέρα.
Όσοι βέβαια ξύπνησαν εκείνο το πρωϊνό της 4ης Νοεμβρίου ξύπνησα και δεν αποτελούσαν παρελθόν από την εταιρεία, θα έπρεπε να υπομείνουν τις νέες συνθήκες κάτω από τις οποίες έπρεπε να εργαστούν. Τους ανακοινώθηκε ότι θα έπρεπε όλοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων να δουλεύουν από το γραφείο παρότι η εταιρεία του καλοκαίρι τους επέτρεψε να δουλέψουν αποκλειστικά με τηλεργασία. Η οργή των εργαζομένων ήταν έντονη και διαμαρτυρήθηκαν καταθέτοντας αγωγή σε δυο δικαστήρια πως έχασαν τη δουλειά τους χωρίς επαρκή προειδοποίηση. Ο Μασκ από την πλευρά του υποστήριξε πως δεν είχε άλλη επιλογή καθώς η εταιρεία βρισκόταν εν μέσω οικονομικής πτώσης καθώς έχανε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Tαυτόχρονα τα tweets με εργαζόμενους να μοιράζονται τα συναισθήματα τους μετά την απόλυση τους πέφτουν «βροχή».
«Σφίγγει» ο κλοιός με νέο τελεσίγραφο και παραιτήσεις
Τα πράγματα είχαν αρχίσει να «στραβώνουν» για τα καλά για την Twitter Inc. τόσο από άποψη κλίματος όσο και από οικονομικής πλευράς. Ο Μασκ ενημέρωσε τους υπαλλήλους πως η εταιρεία βιώνει οικονομική αστάθεια ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Έτσι πολλά υψηλόβαθμα στελέχη που έβλεπαν το «καράβι» να βουλιάζει αποχώρησαν οικειοθελώς και άφησαν τον «καπετάνιο» Μασκ να παλεύει με τα κύματα. Τι έκανε εκείνος; Έστειλε νέο τελεσίγραφο στο προσωπικό του, λέγοντας τους ξεκάθαρα πως θα πρέπει είτε να δουλεύουν «για πολλές ώρες σε μεγάλη ένταση» είτε να εγκαταλείψουν την εταιρεία. Τους έδωσε περιθώριο περίπου μια ημέρα για να λάβουν την τελική τους απόφαση, καθώς όπως είπε το Twitter εισέρχεται σε μια νέα «σκληροπυρηνική» εποχή.
Μια εποχή που σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο βρίσκει το Twitter με 2.500 περίπου εργαζόμενους, από τους 7.000 που διέθετε η εταιρεία πριν την εξαγοράσει ο Μασκ.
«Θα μείνουν οι καλύτεροι», τόνισε ο Μασκ μετά το τσουνάμι των 1.000 παραιτήσεων που προκάλεσε το νέο τελεσίγραφο.Την ίδια ώρα τα δημοσιεύματα με το Hashtag #RIPTwitter (το οποίο είχε βρεθεί στην κορυφή των trends) έδιναν και έπαιρναν παρομοιάζοντας το Twitter με τον Τιτανικό και ένα σπίτι που καίγεται.
Είχε περάσει ένας μήνας με τον Μασκ στη θέση του CEO της εταιρείας και η οικονομική της κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει παρά βελτιώνεται. Υποφέρει από μεγάλες απώλειες χρημάτων καθώς κορυφαία brands που διαφημίζονταν στο Twitter είχαν «παγώσει» τη δράση τους στην πλατφόρμα, μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε με το Twitter Blue. Εν μέσω αυτού το κλίματος ο Έλον Μασκ συνέχιζε να ρίχνει «βόμβες». Πρώτα προανήγγειλε μια ριζική αλλαγή στη συγγραφή των tweets καθώς δεν θα υπήρχε πια το όριο των 280 χαρακτήρων. Αργότερα επιβεβαίωσε πως αυτό θα ανέβαινε στους 4.000 χαρακτήρες χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Πράσινο φως» για Τραμπ και μπλοκαρισμένους λογαριασμούς
Έπειτα πραγματοποιεί δημοσκόπηση ρωτώντας το κοινό αν συμφωνεί με ενδεχόμενη επαναφορά του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, ο οποίος είχε κλείσει μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο. Το «Ναι» επικράτησε με 51% και έτσι ο πρώην πρόεδρος τον ΗΠΑ έχει το ελεύθερο να κάνει την επιστροφή του στην πλατφόρμα, κάτι που για την ώρα αρνείται να πράξει.
Σε άλλη δημοσκόπηση ο Μασκ ρωτάει τους χρήστες αν θα πρέπει να προσφέρει «αμνηστία» σε όσους λογαριασμούς έχουν «μπλοκαριστεί» εφόσον αυτοί δεν έχουν παραβιάσει τον νόμο ή δεν έχουν στείλει ανεπιθύμητα κακοπροαίρετα μηνύματα, με τη συντριπτική πλειονότητα να απαντά θετικά. «Ο κόσμος μίλησε. Η αμνηστία ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα. Φωνή λαού, φωνή Θεού», έγραψε ο Μασκ.
Mπορεί λοιπόν οι διαφημιστές να ήταν επιφυλακτικοί για την νέα εποχή στην οποία μπαίρνει το Twitter, όμως οι χρήστες φέρεται να το αγκάλιασαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Έλον Μασκ, σημειώθηκε ιστορικό υψηλό με πάνω από δύο εκατομμύρια νέες εγγραφές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη. Ρεκόρ καταγράφει και ο μέσος χρόνος που περνά ο χρήστης στην πλατφόρμα ενώ μειώθηκε και η ρητορική του μίσους
Μια μικρή... όαση στην έρημο των προβλημάτων που συνεχίστηκαν για τον δισεκατομμυριούχο Μασκ και τον Δεκέμβριο.
Οικονομικό πλήγμα και δημοσκόπηση για την επόμενη μέρα
Είναι προφανές πως ο Έλον Μασκ είχε αφιερώσει υπερβολικά πολύ χρόνο στη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούσαν το νέο απόκτημά του, το Twitter. Τόσο πολύ που ενδεχομένως είχε περιορισμένο χρόνο για να ασχοληθεί με τις υπόλοιπες εταιρείες του, όπως η Tesla που αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης της περιουσίας του. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο έβλεπε την μετοχή της να καταρρέει στο χρηματιστήριο μετρώντας απώλειες αξίας 529 δισ. Δολαρίων σε διάστημα ενός τριμήνου. Ο Μασκ μετά την τεράστια «βουτιά» στις μετοχές τις Tesla αποφάσισε να πουλήσει 22 εκατομμύρια εξ αυτών, οικονομικής αξίας 3,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η οικονομική «ζημιά» του Μασκ είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Forbes, το τέλος του 2023 να τον βρει στη δεύτερη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, πίσω από τον Γάλλο επικεφαλής του ομίλου της LVMH Μπερνάρ Αρνό. Όπως αναφέρει το περιοδικό, υπολογίζεται ότι η περιουσία του 73χρονου Αρνό ανέρχεται σε 180 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι των 155 δισ. της αξίας της περιουσίας του Μασκ.
Την ίδια ώρα σε «πονοκέφαλο» κατέληξε για τον Μασκ η απόφασή του να διαγράψει τους λογαριασμούς δημοσιογράφων που εργάζονταν σε μεγάλα ενημερωτικά μέσα και έγραφαν τακτικά για τον ίδιο. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι οι ρεπόρτερ έκαναν doxxing, αποκάλυπταν δηλαδή την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο και ότι οι κανόνες ενάντια στην εν λόγω πρακτική ισχύουν για όλους. Κολοσσοί των media όπως οι NYT και μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν άμεσα εξηγήσεις για το μπλόκο και τον κατέκριναν, ενώ μέχρι και η ΕΕ κινητοποιήθηκε κάνοντας λόγο για επιβολή κυρώσεων.
Ακολούθησε νέα δημοσκόπηση ώστε να επαναλειτουργήσουν οι λογαριασμοί των δημοσιογράφων με το κοινό να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ. Έτσι μετά την κατακραυγή οι κλειδωμένοι λογαριασμοί των δώδεκα δημοσιογράφουν άνοιξαν ξανά.
Ακριβώς με τον τρόπο που οι χρήστες αποφάσισαν για το μέλλον των δημοσιογράφων στο Τwitter, κλήθηκαν να κρίνουν και το μέλλον του Έλον Μασκ στη θέση του CEO της εταιρείας.
«Να παραιτηθώ από επικεφαλής του Twitter; Θα τηρήσω τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης...», ήταν το ερώτημα της δημόσιας ψηφοφορίας που δημιούργησε ο ίδιος ο Μασκ. Το κοινό του έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πόρτα της εξόδου καθώς το 57,5% ψήφισε να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνων συμβούλου.
Την επομένη μέρα των αποτελεσμάτων ο Έλον Μασκ επανέρχεται με νέα ανάρτηση τονίζοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση του κοινού όταν βρεθεί κάποιος... παλαβός για να τον αντικαταστήσει: «Θα παραιτηθώ από διευθύνων σύμβουλος μόλις βρω κάποιον αρκετά παλαβό για να αναλάβει τη δουλειά! Μετά από αυτό, θα τρέξω απλώς τις ομάδες λογισμικού και σέρβερ», έγραψε συγκεκριμένα.
Αυτή είναι και η πιο πρόσφατη πράξη του θρίλερ σχετικά με την παραμονή ή μη του Μασκ πίσω από το τιμόνι της πλατφόρμας. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς σκέφτεται για το μέλλον του ο επιχειρηματίας, πάντως με βάση τα όσα δηλώνει αλλά και γενικότερα βλέποντας την οικονομική του πτώση δεν θα προκαλέσει σε κάποιον εντύπωση αν δώσει τα ηνία του Twitter σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Η συνέχεια αναμένεται να έχει πολλές συγκινήσεις, όπως έγινε καθ΄όλη την διάρκεια του 2022.