Κριτήρια στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες από 1/1/2023

Εξακόσια περίπου συστήματα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας σε όλη τη χώρα, έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή κριτηρίων ποιότητας στην αποζημίωση των εξετάσεων. Από αυτά, το 94% έχει πάρει ήδη έγκριση ότι τηρούνται οι ποιοτικές προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας και τίθενται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2023.

Αξονικός τομογράφος
Ενίσχυση στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών και εφαρμογή κριτηρίων στις τομογραφίες
INTIME NEWS
4'

Οι συμβεβλημένοι πάροχοι του Οργανισμού είχαν περιθώριο έξι μηνών για να προσαρμοστούν στα κριτήρια ποιότητας που καθορίστηκαν με την εφαρμοστική απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ προσαρμόστηκε ώστε να επιτυγχάνεται ηλεκτρονικά η κατάθεση, ο έλεγχος, η έγκριση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και να εκδίδεται πιστοποιητικό απόδοσης δείκτη κριτηρίων ποιότητας ανά σύστημα Αξονικού ή Μαγνητικού Τομογράφου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η διαδικασία ανέδειξε ότι υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα που ενσωματώνουν την πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την πραγματοποίηση σύνθετων διαγνωστικών εξετάσεων (όπως Αξονική Στεφανιογραφία, Μαγνητική Αγγειογραφία) και αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία προς την επίτευξη του βέλτιστου διαγνωστικού αποτελέσματος. Από την άλλη μεριά καταγράφηκαν ζητήματα που θα πρέπει να προβληματίζουν τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως πιθανές αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (EU MDR) για μηχανήματα που έχουν προκύψει από τη σύνθεση εξαρτημάτων συστημάτων που έχουν αποσυρθεί (ενδεχομένως έχουν τεθεί σε κατάσταση ανακύκλωσης – scrap), ή τροποποιηθεί με χρήση μη συμβατών λογισμικών.

Στόχος της εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων είναι να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας που εγγυώνται τη διαγνωστική ακρίβεια, τον εκμηδενισμό των περιττών απεικονιστικών εξετάσεων (λόγω αδυναμίας έκδοσης σαφούς διαγνωστικού πορίσματος) και κυρίως την αναίτια έκθεση σε ακτινοβολία.

Παράλληλα, από το μέτωπο των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων, η πρόσφατη ενίσχυση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων κρίνεται θετική μεν, ανεπαρκής δε. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναφορικώς με τις πράξεις των διαγνωστικών εξετάσεων για το έτος 2022 ενισχύεται με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων λόγω της πανδημίας. Μετά και από αυτήν την παρέμβαση ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί είτε απευθείας είτε με ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2022 με σχεδόν 75 εκατ. ευρώ. Παράλληλα συνεχίζεται η διαβούλευση για τη θεσμοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε τα εργαστήρια και τους ιδιώτες γιατρούς και αναγνωρίζουμε την αυξημένη ζήτηση που οδηγεί και σε αύξηση του clawback».

Το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισημαίνει ότι «είναι γεγονός ότι ψηφίστηκε η ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2022 των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκκρεμεί άλλη μία ενίσχυση της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ από ανακατανομή πόρων του ΕΟΠΥΥ. Αυτά τα 30 εκατ. ευρώ δεν έχουν συμπεριληφθεί στο ανώτατο όριο που έχει κοινοποιηθεί με την Υπουργική Απόφαση για την κάλυψη της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, μέσω του ΦΕΚ 3144/Β’/22-06-2022 και ήταν στα 451.300.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2022 μετά τις προσθήκες αυτών των 30 εκατ. ευρώ θα ανέλθει περίπου στα 482 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και θα είναι κατά 15 εκατ. ευρώ αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2021. Η αύξηση αυτή είναι μεν προς τη θετική κατεύθυνση, σε ένα πολύ ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, όμως η αύξηση ζήτησης για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λόγω COVID και τριπλής επιδημίας είναι ασύμμετρη σε σχέση με την χρηματοδότησή του».

Το Συντονιστικό προτείνει την άμεση εφαρμογή ανώτατου ορίου εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων, μαζί με μια σειρά από θεσμικά μέτρα. «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και άλλη ενίσχυση του προϋπολογισμού διότι με τα δεδομένα αυτά, η περικοπή των χρημάτων που περιμένει κάθε εργαστηριακός και κλινικοεργαστηριακός γιατρός και κάθε διαγνωστικό εργαστήριο για το 2022 θα είναι πλέον της τάξης του 25% μεσοσταθμικά, το οποίο και αυτό είναι ξεκάθαρο ότι είναι δυσβάστακτο για την επιβίωσή μας! Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη διαγραφή του τεχνητού χρέους που μας φόρτωσε ΕΟΠΥΥ με την εφαρμογή του clawback των προηγούμενων ετών» προσθέτει.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η τελική συνάντηση της Ομάδας Εργασίας στην οποία έχει σταλεί πρόταση από την πλευρά του Συντονιστικού Οργάνου, με μία δέσμη μέτρων, που εφόσον συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές (Υπ. Υγείας – ΕΟΠΥΥ – Συντονιστικό Όργανο) θα θεσμοθετηθούν με απώτερο σκοπό να περισταλεί η ζήτηση, να εξοικονομηθούν πόροι και να περιοριστεί το clawback σε μονοψήφιο ποσοστό το 2023, με στόχο την κατάργησή του το 2024.

Διαβάστε επίσης:

«Κρυφό χρέος» στα νοσοκομεία από τις ατιμολόγητες προμήθειες

Δημοσκόπηση: Νέες υπηρεσίες από τα φαρμακεία ζητούν οι πολίτες

Διαγνωστικές εξετάσεις: Τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό του clawback

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή