Σπάνια αιματολογικά νεοπλάσματα - Οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ), σε συνεργασία με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα: «Αμυλοείδωση και άλλες Σπάνιες Αιματολογικές Νεοπλασίες: Προσεγγίσεις στην Διάγνωση και την Θεραπεία».
Ο πρόεδρος της Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ., Ευάγγελος Τέρπος, κήρυξε το πρωί της Παρασκευής (10/02/2023) την έναρξη των εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου σε συνεργασία με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στις 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου 2023 με θέμα: «Αμυλοείδωση και άλλες Σπάνιες Αιματολογικές Νεοπλασίες: Προσεγγίσεις στην Διάγνωση και την Θεραπεία». Η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ) ιδρύθηκε το 2018 και ένας από τους κύριους στόχους της είναι η εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας αλλά και του κοινού σε θέματα αιχμής που αφορούν τις νεοπλασίες.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην παθοφυσιολογία και τους γενετικούς μηχανισμούς πρόκλησης των σπανιότερων πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών, όπως η μακροσφαιριναιμία του Waldenström, η συστηματική AL αμυλοείδωση, η πρωτοπαθής πλασματοκυτταρική λευχαιμία, το σύνδρομο POEMS, αλλά και άλλων σπάνιων αιματολογικών νεοπλασιών, όπως το υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο, οι ιστιοκυτταρώσεις, η συστηματική μαστοκυττάρωση κ.α.
Αυτό οδήγησε σε νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις με σημαντικό όφελος επιβίωσης για τους αρρώστους με τα νοσήματα αυτά. Η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας επέλεξε να αναπτύξει όλες τις πρόσφατες γνώσεις της βιολογίας που επηρέασαν τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία τους. Για το λόγο αυτό συνεργάστηκε ξανά με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την κλινική και μεταφραστική έρευνα που κάνει στα πλασματοκυτταρικά νεοπλάσματα.
«Η ανάπτυξη νέων βιολογικών θεραπευτικών επιλογών εκτός από την παροχή σημαντικών όπλων στη μάχη μας για την ίαση των ασθενών μας, δημιούργησε ταυτόχρονα καινούρια ερωτήματα, που μερικές φορές έχουν διλημματικό χαρακτήρα και αφορούν τη θέση των φαρμάκων αυτών σε σχέση με τη μέχρι σήμερα φαρμακευτική αγωγή ή τους συνδυασμούς τους με τα παλαιότερα φάρμακα. Έμπειροι και καταξιωμένοι συνάδελφοι από την Ελλάδα θα αναπτύξουν τα θέματα και θα θέσουν τα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων και αφορούν τα σπάνια αιματολογικά νεοπλάσματα. Ο διάλογος που θα αναπτυχθεί θα συμβάλλει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, στη σύγκλιση των πρακτικών μας, στον προσανατολισμό και την προώθηση των ερευνητικών προσπαθειών των μελών της εταιρείας» επισημαίνει για το συνέδριο, ο καθηγητής κ. Τέρπος.
Διαβάστε επίσης:
Πρότυπο Κέντρο Εγκεφαλικών με συνεργασία τριών νοσοκομείων - Πώς σώθηκε 48χρονη
ΕΚΠΑ: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19
«Σωτηρία»: Πρώτη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας