Έρευνα και Ανάπτυξη δρομολογούν το αύριο στο Φάρμακο: Οι δυνατότητες της Ελλάδας

5'

Το μεγάλο ζητούμενο, το καλύτερο αύριο για τον Άνθρωπο, διασφαλίζεται μέσα από τις εξελίξεις και την επιστημονική πρόοδο και στον χώρο του Φαρμάκου, όσον αφορά στην Υγεία. Η Έρευνα και η Ανάπτυξη είναι οι κομβικοί τομείς για την πρόοδο και στην Ελλάδα, και αυτό το διάστημα, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία DEMO.

Από το 1965, όταν και ιδρύθηκε, η DEMO δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, την παραγωγή και την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη σε όλους αυτούς τους τομείς. Σήμερα, η DEMO είναι πρώτη σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέσιμων προϊόντων και σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και πρώτη σε εξαγωγές επώνυμων παραγόμενων προϊόντων, ενώ περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 100 κορυφαίες βιομηχανίες στην Ελλάδα.

Το 2021, η DEMO ανακοίνωσε ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2027. Και μέσα από αυτό το πλάνο, επιδιώκει όχι μόνο να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και να καταστήσει τα φάρμακα περισσότερο διαθέσιμα, προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά και δη, να διασφαλίσει την επάρκεια του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Ένα σύγχρονο επιστημονικό hub στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Μέσα από το επενδυτικό της πλάνο, η DEMO δίνει έμφαση στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, με δύο πολυδιάστατα κέντρα, στον Άγιο Στέφανο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη.

Με στόχο την ανάπτυξη πέντε νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης είναι μία σημαντική επένδυση για την DEMO, αποτελώντας μάλιστα το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ πέρα από 13 ξεχωριστά εργαστήρια, 34 βοηθητικούς χώρους, 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές, στο κέντρο -συνολικής έκτασης 2.400 τ.μ.- υπάρχουν και 50 υπερσύγχρονα συστήματα χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) , τα περισσότερα που εγκαταστάθηκαν το 2021 σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη.

Στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης χημικών μορίων της DEMO στη Θεσσαλονίκη υπάρχει, επίσης, το μοναδικό Εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα. Όσο για το προσωπικό του Κέντρου, πρόκειται για επιστήμονες υψηλής κατάρτισης, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί πάνω από 100 νέους ερευνητές υψηλής εξειδίκευσης, έχοντας και ως στόχο τη συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Άλλωστε, η επέκταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη, εκτός από το ότι συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, έγινε -μεταξύ άλλων- με γνώμονα την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού της Βόρειας Ελλάδας.

Η βιοτεχνολογία σε πρώτο πλάνο στον Άγιο Στέφανο Αττικής

Μία από τις μεγαλύτερες, νέες επενδύσεις της DEMO αφορά, βέβαια, στον τομέα της βιοτεχνολογίας και δη, της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων, έναν κλάδο που ουσιαστικά δημιουργεί εκ του μηδενός η εταιρεία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας, μέσα από τη δημιουργία του σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Τι είναι η βιοτεχνολογία και πώς μας αφορά; Να αναφέρουμε απλώς ότι έχει έναν ιδιαίτερα θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ότι μέχρι το 2030 η αξία της παγκόσμιας αγοράς της βιοτεχνολογίας με την παραγωγή βιοομοειδών φαρμάκων, θα «αγγίξει» τα 2,2 τρισ. ευρώ.

Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, ότι τα βιοομοειδή προσφέρουν στην ιατρική κοινότητα οικονομικές και θεραπευτικά ισοδύναμες εναλλακτικές στα βασικά, αλλά πολύ πιο ακριβά φάρμακα αναφοράς, ότι ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των βιολογικών φαρμάκων είναι βιοομοειδή και πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 70% του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων για την υγεία θα προορίζεται για σκευάσματα βιοτεχνολογίας, καταλαβαίνουμε την αξία της επένδυσης της DEMO στον Άγιο Στέφανο.

Μέχρι το 2027, η DEMO σκοπεύει να προχωρήσει στην Έρευνα και Ανάπτυξη τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων. Σε επίπεδο εγκαταστάσεων και τεχνολογίας, το σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας διαθέτει εργαστήρια Ε&Α βιοτεχνολογικών προϊόντων και πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι σε κάθε περίπτωση η δημιουργία της ειδικής Βίο-Ακαδημίας εντός του κέντρου. Ουσιαστικά, ένα μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο «θύλακας» Έρευνας και Ανάπτυξης στη νέα αυτή τεχνολογία.

Από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης μέχρι τον Άγιο Στέφανο Αττικής και από την Τρίπολη και τη νέα παραγωγική μονάδα της DEMO όπου θα παράγονται για πρώτη φορά στη χώρα μας πρώτες ύλες φαρμάκων, μέχρι το Κρυονέρι όπου η DEMO διαθέτει το μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη -και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως- στην παραγωγή ενεσίμων: Η DEMO επενδύει στο αύριο της Υγείας, τοποθετώντας τη χώρα μας στον «χάρτη» των πιο σημαντικών φαρμακοβιομηχανιών στην Ευρώπη.