Υποτροπή καρκίνου πνεύμονα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η υποτροπή του καρκίνου πνεύμονος είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία. 

Υποτροπή καρκίνου πνεύμονα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
3'

Κάθε χρόνο αναδεικνύονται περί τις 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα, καθώς η νόσος αναδεικνύεται σε μια σύγχρονη «μάστιγα», άμεσα συνδεδεμένη με τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Λόγω της επιθετικότητας της νόσου, απαιτείται γρήγορη και οργανωμένη αντιμετώπιση, με τη χειρουργική εξαίρεση του όγκου να συνιστά την πρώτη και απόλυτη στρατηγική θεραπείας. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει επανεμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονος, μετά την αρχική θεραπεία. Όπως μας εξηγεί ο θωρακοχειρουργός-αγγειοχειρουργός κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή επιπλοκή η οποία κατ’ αρχήν προκαλεί πανικό και άγχος στον ασθενή και στην οικογένειά του, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου θεραπειών για ένα πρόβλημα που εθεωρείτο ότι είχε επιλυθεί. Παράλληλα, η υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονος συνιστά ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διαγνωστικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, η δυσκολία έγκειται στην αναζήτηση αν είναι νέος καρκίνος ή ο παλιός, αν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του και βέβαια, στο τι πρέπει να γίνει ώστε να βοηθηθεί ο ασθενής.

Ας δούμε, τι περιλαμβάνει ο θεραπευτικός σχεδιασμός ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης:

  1. Όταν είναι υποτροπή του πρώτου καρκίνου μετά από ένα ριζικό χειρουργείο, είναι στον ίδιο πνεύμονα και συγκεκριμένα στο τμήμα που απέμεινε μετά την επέμβαση (λοβεκτομή ή ογκεκτομή). Στην περίπτωση αυτή, η πιθανότητα γρήγορης διασποράς είναι μεγάλη, διότι οφείλεται σε εναπομείναντα κύτταρα κοντά στο όριο της χειρουργικής εκτομής. Δηλαδή, έμεινε τμήμα όγκου στο προηγούμενο χειρουργείο και βέβαια τα κύτταρά του βρίσκονταν σε ογκολογική δράση μέχρι που ανακαλύφθηκε η νέα εστία. Η ιδανική θεραπεία είναι η συμπληρωματική πνευμονεκτομή, δηλαδή η εξαίρεση του υπόλοιπου πνεύμονος. Αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω χαμηλών αναπνευστικών εφεδρειών, τότε ο σχεδιασμός της θεραπείας είναι απόφαση ογκολογικού συμβουλίου και βέβαια συνεκτιμάται αν ο ασθενής έχει κάνει προηγουμένως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ώστε να επαναληφθούν. Πρόσθετες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η φωτοδυναμική θεραπεία με laser, η διαθερμία (θερμοπηξία) με βελόνες ή το x-knife που είναι απόλυτα στοχευμένη ακτινοβολία.
  2. Εμφάνιση στον ίδιο πνεύμονα, αλλά σε ικανή απόσταση από τα χειρουργικά όρια. Τότε, απαιτείται διερεύνηση διότι μπορεί να είναι είτε δεύτερος πρωτοπαθής όγκος με ίδιο ή άλλο ιστολογικό τύπο, είτε μετάσταση ενδοπνευμονική. Πρόκειται για σπάνια περίπτωση κατά την οποία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ιστολογική διευκρίνιση για το είδος του όγκου, διότι η διαφορά στην αντιμετώπιση είναι μεγάλη. Αν πρόκειται για μετάσταση τότε αντιμετωπίζεται σαν στάδιο (iv) με κακή προγνωστική προοπτική. Αν είναι δεύτερο πρωτοπαθές καρκίνωμα, τότε όλα ξεκινάνε από την αρχή με καλή προοπτική.
  3. Εμφάνιση στον άλλον πνεύμονα, οπότε η διερεύνηση είναι όπως η προηγούμενη περίπτωση. Τις πιο πολλές φορές είναι με τον ίδιο ιστολογικό τύπο είτε σε βαρείς καπνιστές είτε με γονιδιακή συμμετοχή (καρκίνος με πολλαπλές εστίες). Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις με διαφορετικό καρκίνο οπότε η αντιμετώπιση μπορεί να είναι διαφορετική από τον πρώτο.

Γενικά, η υποτροπή του καρκίνου πνεύμονος είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία. Απαιτεί εμπειρία και αποφασιστικότητα, διότι ούτε η επανεπέμβαση είναι μια εύκολη χειρουργική πράξη, ούτε η απόφαση συνδυασμένης θεραπείας (ΧΘΠ+ΑΚΘ) είναι εύκολη απόφαση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μετεγχειρητική ανοσοθεραπεία μειώνει πολύ την πιθανότητα υποτροπής, όπως και ένα καλό χειρουργείο μειώνει έως μηδενίζει την πιθανότητα υποτροπής στα χειρουργικά όρια.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 , ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεση σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία. Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα drmarkopoulos.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή