Δεύτερο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο
Πριν από μερικούς μήνες, είχε πεθάνει από λεπτοσπείρωση ένας 57χρονος κάτοικος του νησιού.
Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Ζάκυνθο το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης μέσα σε λίγους μήνες. Τον περασμένο Ιανουάριο, ένας 57χρονος, ο οποίος κατοικούσε στην πόλη του νησιού, έχασε τη ζωή του από τη λοίμωξη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, Αθανάσιο Μάρκου το δεύτερο κρούσμα αφορά ασθενή που νοσηλεύεται ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.
«Ο συγκεκριμένος ασθενής προσήλθε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου γύρω στις 30 Ιουνίου με πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο. Νοσηλεύτηκε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα 1-2 ημερών και δημιουργήθηκε η ανάγκη στους θεράποντες ιατρούς να διακομιστεί για περαιτέρω παρακολούθηση σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο όπερ και εγένετο και διακομίστηκε στο Ρίο γιατί προφανώς τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν. Μετά από νοσηλεία 10-12 ημερών ανακαλύφθηκε μετά από τις εξετάσεις που υπεβλήθη και ο ίδιος εκεί, ότι βρέθηκε το μικρόβιο της λεπτόσπειρας» δήλωσε ο κ. Μάρκου στο imerazante.gr.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
Σχετικά με τις συνθήκες στο νησί που αυξάνουν τον κίνδυνο νόησης από λεπτοσπείρωση, ο κ. Μάρκου σημείωσε, αναφερόμενος και στο πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων: «Είναι συνθήκες που ευνοούν. Βέβαια τον βαθμό που αυτό έχει επηρεάσει τη συγκεκριμένη εμφάνιση δεν μπορεί να το γνωρίζει κανένας, αλλά όσο διατηρούνται οι αιτίες που αποτελούν εστίες (σκουπίδια, τρωκτικά, ελλιπής καθαριότητα των χώρων) και μπορεί να εμφανιστεί το μικρόβιο, προφανώς και υπάρχει πρόβλημα».
Η κλινική εικόνα συμβατή με λεπτοσπείρωση, χαρακτηρίζεται από πυρετό,
κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα,
εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.