Πνιγμός: Τι πρέπει να προσέχουμε για ένα από τα συχνότερα παιδικά ατυχήματα
Η κατάποση ξένων σωμάτων από βρέφη και μικρά παιδιά αποτελεί συχνή αιτία προσέλευσης στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Με αιτία την ανείπωτη τραγωδία στην Τήνο με τον θάνατο του τρίχρονου παιδιού από πνιγμό την ώρα που έτρωγε σταφύλι, παιδίατροι στέκονται στην επικινδυνότητα ορισμένων τροφών για τα παιδιά αλλά και σε αυτά που πρέπει να προσέξουν οι γονείς.
«Ο θάνατος του παιδιού είναι εντελώς άδικος, διότι προήλθε από κάτι πολύ κοινό, που είναι το σταφύλι. Δυστυχώς, τα νούμερα είναι αμείλικτα. Στην Ελλάδα, σχεδόν 500.000 παιδιά ετησίως θα έχουν κάποιο ατύχημα· μικρό, μεσαίο ή μεγαλύτερο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 700 “χάνουν” κάθε χρόνο τη ζωή τους, από κάποιο ατύχημα», τόνισε αρχικά ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στο ACTION24.
«Όταν μιλάμε για πνιγμό, σημαίνει ότι αυτό που έχει το παιδί στο στόμα του, κάποια τροφή (σταφύλι, ελιά, αμύγδαλα ή καρύδια, μεταξύ άλλων) ή ένα αντικείμενο (ένα κουμπί, για παράδειγμα), το καταπίνει κατά λάθος και αντί να πάει στον οισοφάγο, πηγαίνει στους βρόγχους. Ύστερα, ανάλογα με το μέγεθος που έχει το αντικείμενο, θα φράξει τον κεντρικό βρόγχο και τους μικρότερους του παιδιού, με αποτέλεσμα να μην αναπνεύσει.
Αποτέλεσμα, να μην οξυγονώνεται ο εγκέφαλος, το παιδί να χάσει τις αισθήσεις του και ελλείψει οξυγόνου να “χάσει” και τη ζωή του. Ο χρόνος που έχει κάποιος για να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό είναι 4 – 5 λεπτά. Ακόμη κι αν το παιδί σωθεί, υπάρχει περίπτωση να τού αφήσει κάποια αναπηρία. Περίπου 3.000 παιδία στην Ελλάδα γίνονται ανάπηρα εξαιτίας ενός ατυχήματος», επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Μαζάνης.
«Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στα παιδιά ηλικίας 0 – 4 ετών. Αυτή η ηλικία είναι πολύ επικίνδυνη, άρα δεν πρέπει να μένει ένα παιδί μόνο του, όταν τρώει. Θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση από κάποιον ενήλικο, είτε είναι γονιός, είτε γιαγιά και παππούς, είτε θείος. Δεν δίνουμε μεγάλα κομμάτια φαγητού στο παιδί, το παρακολουθούμε να είναι ήρεμο, να μην παίζει, να μη φωνάζει, να μη γελά. Η στιγμή του φαγητού είναι ιερή, πρέπει να κάθεται στο καρεκλάκι ή σε ένα τραπέζι και να το ταΐζουμε με προσοχή.
Αλέθουμε τροφές όπως το καρότο. Πρέπει να στύβουμε τα σταφύλια, να βγάζουμε το κουκούτσι από ελιές και κεράσια, ενώ, πρέπει να προσέχουμε και το μήλο, αλλά και το κοτόπουλο. Χρειάζεται μεγάλη πρόληψη», κατέληξε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.