ΕΟΔΥ: Αύξηση των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από την επιτήρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία.
Έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη χώρα μας, η οποία αφορά το διάστημα 11 – 17 Σεπτεμβρίου 2023, υπάρχει αύξηση των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά.
Η εμφάνισης σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (Severe Acute Respiratory Illness – SARI) ορίζεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως εισαγωγή στο νοσοκομείο με λοίμωξη αναπνευστικού, ήτοι πυρετό από 38οC και πάνω και βήχα, με έναρξη μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες.
Συγκεκριμένα, κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα, κλινικά δεδομένα απέστειλαν 12 νοσοκομεία του δικτύου και οι εισαγωγές για οποιαδήποτε αιτία ανήλθαν σε 8.653. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 εισαγωγές παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο σύνολο του πληθυσμού και αύξηση στον παιδικό πληθυσμό. Τα δεδομένα για τα παιδιατρικά περιστατικά προέρχονται από τα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» και από τις Παιδιατρικές Κλινικές των Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ».
Σε έξαρση οι ιώσεις με το άνοιγμα των σχολείων
Λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού με συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό αλλά και κορονοϊός ταλαιπωρούν ήδη πολλά παιδιά, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί και για τις ευπαθείς ομάδες.
Το άνοιγμα των σχολείων πολλαπλασίασε τα κρούσματα ιώσεων και κορονοϊού με τους ειδικούς να προειδοποιούν και για τις ευπαθείς ομάδες ειδικά μόλις αλλάξει ο καιρός και έρθει για τα καλά το φθινόπωρο.
Λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού με συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό αλλά και κορονοϊός ταλαιπωρούν ήδη πολλά παιδιά, ενώ ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης προτείνει τρία βασικά βήματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, που είναι η ποιοτική διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση.
Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες, τονίζοντας ότι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα. «Πολύ πιθανό στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα να αντιμετωπίσουμε όσον αφορά τα μεταβατικά νοσήματα διπλές επιδημίες, όπως κορονοϊού και γρίπης. Όσον αφορά την εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα δώσει τις οδηγίες κυρίως για ηλικίες 60, 70, 80 ετών, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και παιδιά».