Πιλοτικό πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό γιατρών - Κίνητρα για παθολόγους και γενικούς γιατρούς

Ένα πλέγμα κινήτρων για να παραμείνουν οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα, να ενισχυθούν οι ειδικότητες της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής, αλλά και να επιστρέψουν Έλληνες γιατροί από το εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

προσωπικός γιατρός
Με βάση αυτό το μοντέλο, τους επόμενους μήνες θα ανοίξουν 1.270 θέσεις προσωπικών γιατρών
INTIME NEWS
3'

«Η Ελλάδα χάνει ιατρικό προσωπικό. Παρόλο που βγαίνουν προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων, καταλήγουν άγονες. Σήμερα, κάνουμε ένα βήμα με παροχή ισχυρών κινήτρων, όχι μόνο οικονομικών, για να παραμείνουν οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα και να επιλέξουν δύο ειδικότητες που σπανίζουν, της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή (20/10/2023).

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, στον οποίο θα ενταχθεί η υπηρεσία υπαίθρου, το γνωστό «αγροτικό». Οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών, μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και πριν από την ειδικότητα, θα υπηρετούν ως προσωπικοί γιατροί με υποχρεωτική θητεία, ενώ θα υπάρχουν κίνητρα για να επιλέξουν στη συνέχεια Παθολογία ή Γενική Ιατρική. Οι προς πλήρωση θέσεις θα βγαίνουν σε επίπεδο Δήμου, με βάση τον πληθυσμό. Με βάση αυτό το μοντέλο, τους επόμενους μήνες θα ανοίξουν 1.270 θέσεις προσωπικών γιατρών, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στο 2024, συνολικά 2.500 νέοι προσωπικοί γιατροί θα ενταχθούν σταδιακά στο σύστημα. Έτσι, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να ξεπεράσει το σκόπελο της απροθυμίας των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μένει μεγάλο τμήμα των δικαιούχων πολιτών -κυρίως στα αστικά κέντρα- ακάλυπτο.

Οι νέοι γιατροί που θα ακολουθήσουν την ειδικότητα της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής, θα έχουν ετήσια αποζημίωση 30.000 ευρώ (45.000 ευρώ μεικτά). Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, θα μπορούν να συνεχίσουν να είναι προσωπικοί γιατροί. Μάλιστα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, θα επιχειρηθεί μια αναμόρφωση της ειδικότητας της Παθολογίας σε σχέση με την ΠΦΥ, με την ίδρυση πανεπιστημιακών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των αποφοίτων που επιλέγουν αυτές τις δύο ειδικότητες, το οποίο σήμερα είναι 6% και να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 26%.

Σημειώνεται ότι τα κίνητρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, για παράδειγμα για τους γιατρούς των νησιών, θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Η νέα φιλοσοφία του θεσμού του προσωπικού γιατρού απομακρύνεται από το σύστημα των «ποινών» -που άλλωστε δεν εφαρμόστηκε- και συνδέεται με την πρόληψη αλλά και την κοινωνική φροντίδα. Για παράδειγμα, θα προβλέπονται μπόνους για τους γιατρούς που θα παραπέμπουν δικαιούχους πολίτες στα προληπτικά προγράμματα (πχ. το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» κατά του καρκίνου του μαστού). Σε αυτό το οργανωμένο δίκτυο παραπομπών, ρόλο-κλειδί θα παίζει ο βοηθός συντονιστής φροντίδας, ο οποίος θα δρα υποστηρικτικά, δίπλα σε κάθε προσωπικό γιατρό στην καθημερινή του εργασία και θα διευκολύνει τους ασθενείς στην πλοήγηση τους στο εθνικό σύστημα υγείας. Επίσης, θα διασφαλίζει την ολιστική κάλυψη των αναγκών τους, μέσω της διασύνδεσής τους με τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως είναι η κατ' οίκον φροντίδα.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι εργάζονται στην Κύπρο ή τη Μεγάλη Βρετανία. Οι γιατροί που θα επιστρέψουν, θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και οι ετήσιες απολαβές τους θα κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι ειδικότητες που θα επιλεγούν θα έχουν σχέση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, πολλά θέματα -τεχνικά και μη- μένουν να συγκεκριμενοποιηθούν στην πορεία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή