Κοινή έκκληση 5 φορέων για τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης

«Να μην κλείσουν ή διαλυθούν» οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, ζητούν με κοινό κάλεσμα που υπογράφουν σωματεία και φορείς του χώρου. 

18 άνω
Κινδυνεύει η ταυτότητα και η θεραπευτική μέθοδος προγραμμάτων απεξάρτησης, υποστηρίζουν οι φορείς
INTIME NEWS (αρχείου)
3'

«Σχεδόν 80.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους το χρόνο προσέρχονται για βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.500 άνθρωποι και γίνονται πάνω από 2.500 εισαγωγές το χρόνο! Κι όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους». Το κείμενο υπογράφουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων ΚΕΘΕΑ και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανεργία, τη φτώχεια, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η εξασφάλιση στέγης και άλλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών, αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο. Τα ευχολόγια της "ψυχιατρικής μεταρρύθμισης" ελαχιστοποίησαν τις κρατικές δαπάνες για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που αντιμετωπίζεται σαν "κόστος". Ενίσχυσαν τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα που κερδίζει από τον ασθενή-πελάτη και άνοιξε τον δρόμο σε ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει τη διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα σε κάθε λογής ιδιώτες».

Όπως τονίζουν οι φορείς, καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ - ΨΝΘ) «για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχει να αντεπεξέλθει οικονομικά η "τσέπη" τους, ενώ χρόνιοι ασθενείς θα μεταφέρονται σε χώρους "αποθήκες ψυχών"».

Ως προς τον τομέα της απεξάρτησης, «με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με "δείγματα γραφής" στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το "18 ΑΝΩ", το "ΑΡΓΩ", το "ΔΙΑΠΛΟΥΣ", ο "ΙΑΝΟΣ", θα υποχρεωθούν να αλλάξουν "φιλοσοφία". Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους. Στόχος τους η "μείωση της βλάβης" και η ενίσχυση του "λειτουργικού χρήστη" και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου» υποστηρίζουν.

Οι παραπάνω φορείς και σωματεία διοργανώνουν συγκέντρωση στις 14/1/2024 στο σταθμό του Θησείου και καλούν και άλλα σωματεία και ομοσπονδίες να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή