Γρίπη: Εν αναμονή της κορύφωσης του επιδημικού κύματος - Εμβολιασμό συστήνουν οι επιστήμονες
Στους 12 ανέρχονται οι συνολικοί θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης ενώ αύξηση παρουσιάζεται και στις διασωληνώσεις - Η πλειονότητα των ασθενών που κατέληξαν ή διασωληνώθηκαν, δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, αναμένεται η κορύφωση του φετινού επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού και των ιώσεων, στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, φέτος έχουμε υψηλότερη δραστηριότητα της γρίπης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Φαίνεται, μάλιστα, ότι θα ξεπεράσουμε και την περσινή χρονιά, κατά την οποία το κύμα γρίπης ήταν το μεγαλύτερο μετά την πανδημία. Η θετικότητα αυτή τη στιγμή αγγίζει περίπου το 40% στις προσελεύσεις στο δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΟΔΥ. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά στο «peak», στην κορύφωση της δραστηριότητας. «Γιατί το peak συνήθως το έχουμε, όταν έχουμε 45%-50% θετικότητα σε αυτό το δίκτυο» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Άρα, περιμένουμε, το επόμενο διάστημα, μία με δύο βδομάδες, να φτάσουμε το peak και έτσι να ανακουφιστεί και το σύστημα υγείας» πρόσθεσε.
Ένα χαρακτηριστικό του φετινού επιδημικού κύματος, είναι ότι κυριαρχεί κατά 80% ο τύπος του ιού Α-Η1Ν1 σε σχέση με πέρσι που ήταν η Α-Η3 πιο συχνή. «Και φαίνεται ότι τα πιο σοβαρά μας περιστατικά είναι η Η1Ν1 και νομίζω ότι τα βλέπετε και εσείς στη ΜΕΘ» είπε απευθυνόμεος στην Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.
Οπως είπε η κυρία Κοτανίδου, φέτος η γρίπη δίνει κλινικά συμπτώματα πιο βαριά. Το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται και μια μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις. «Και ήδη έχουμε και διασωληνωμένους από γρίπη και θανάτους από γρίπη». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε -σήμερα αναμένεται η επικαιροποιημένη έκθεση του ΕΟΔΥ- 12 ασθενείς έχουν καταλήξει λόγω γρίπης και 49 έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μόλις ένα από τα άτομα που πέθαναν και δύο από αυτά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
Η ηλικιακή ομάδα που καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση σε κρούσματα γρίπης αυτό το διάστημα, είναι τα άτομα 15 - 64 ετών. «Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι όλων των ιώσεων του αναπνευστικού» διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Οι δύο καθηγητές επανέλαβαν τη σύσταση για αντιγριπικό εμβολιασμό, για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών και για τις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν για τη γρίπη άμεσα. Σημειώνεται ότι το επιδημικό κύμα κρατάει έως το τέλος Μαρτίου. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί. Από αυτούς, 1.276.763 έγιναν στα φαρμακεία με το συμβατικό εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιποι ήταν με ιατρική συνταγή, αφορούσαν δηλαδή το νέου τύπου εμβόλιο. Από τους πολίτες άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί το 60%. Πάντως, η εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας είναι ότι η κάλυψη θα φτάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα, που ήταν περίπου 3.400.000 εμβολιασμοί. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τις τελευταίες μέρες έχει άνοδο μεγάλη και αυτό το κομμάτι του εμβολιασμού.