Γρίπη και καρδιαγγειακά: Αντιγριπικός εμβολιασμός για την προστασία της καρδιάς

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. 

καρδιαγγειακά
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός
Unsplash
4'

Η γρίπη αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο όχι μόνο μέσω επιπλοκών αλλά άμεσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται έξι έως δέκα φορές μέσα τις πρώτες επτά ημέρες από την εκδήλωσή της. Μάλιστα, η λοίμωξη από γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, ακόμη και σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο και επίσης να συμβάλει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων καρδιακών επεισοδίων σε καρδιαγγειακούς ασθενείς. Ο ιός της γρίπης είναι γνωστό ότι αυξάνει την πήξη του αίματος. Αυτό, μαζί με τη φλεγμονή που αποτελεί μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος κατά του ιού, μπορεί να αποδυναμώσει τις αθηρωματικές πλάκες που έχουν συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Εάν μια αθηρωματική πλάκα «σπάσει», μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος, εμποδίζοντας την παροχή αίματος στην καρδιά και προκαλώντας καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Έρευνα του London School of Economics (LSE), τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να δημοσιευθούν σύντομα, καταδεικνύει ότι αν -ακόμη και μόνο- το 70% των ανθρώπων που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο αντιμετώπιζε καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 1,2 εκατ. θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την επόμενη δεκαετία.

Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι δεν είναι οι μόνοι σημαντικοί παράγοντες για μια υγιή καρδιά. Είναι, επίσης, ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός ο οποίος συστήνεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία στο πλαίσιο πρόληψης των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ συνήθως κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος ακόμα και σήμερα.

Για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους
παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Χρόνιες παθήσεις ήπατος

- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

- Σύνδρομο Down.

3. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή