VR Therapy: Ψυχοθεραπεία μέσω εικονικής πραγματικότητας - Πώς γιατρεύει ψυχικά προβλήματα και φοβίες
Ο Νίκος Βασιλάκος πρόεδρος του «internet now», μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε την «VR Therapy» υπογραμμίζοντας ότι βοηθά το άτομο να αναπτυχθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα
Κι όμως με την βοήθεια της τεχνολογίας πλέον οι ανθρωποι μπορούν να κάνουν ψυχοθεραπεία μέσω εικονικής πραγματικότητας. Πριν από περίπου δύο χρόνια η τεχνολογία συνάντησε τη θεραπεία και δημιούργησε τη «VR Therapy». Πρόκειται για μια μέθοδος θεραπείας η οποία τα τελευταία 20 χρόνια είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση φοβιών και άγχους.
Η ψυχοθεραπεία μέσω εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality Exposure Therapy) γίνεται με τη χρήση κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού και ενός τρισδιάστατου περιβάλλοντος ειδικά διαμορφωμένου για τις ανάγκες της θεραπείας, ο θεραπευόμενος έρχεται σε επαφή με τους φόβους του.
Το τρισδιάστατο αυτό περιβάλλον περιλαμβάνει δεκάδες σενάρια και έτσι το άτομο με τη σταδιακή έκθεση στα συγκεκριμένα ερεθίσματα που βιώνει έντονη δυσφορία, γίνεται εφικτό να ξεπεράσει τις φοβίες του μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο του γραφείου.
Νίκος Βασιλάκος στο Newsbomb.gr: «Η VR Therapy εστιάζει σε φοβίες, αγχώδεις διαταραχές, ΔΕΠΥ κ.ά.»
Ο Νίκος Βασιλάκος πρόεδρος του «internet now», μιλώντας στο Newsbomb.gr εξηγώντας για τη συγκεκριμένη θεραπεία υπογράμμισε ότι η VR Therapy βοηθά το άτομο να αναπτυχθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα.
Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκος βασίζεται στην φυσική τάση του ατόμου προς την ανάπτυξη, την υγεία και την προσαρμογή. Η VR Therapy εστιάζει στα συναισθηματικά στοιχεία και ενισχύει τις νοητικές διαδικασίες.
«Η θεραπεία με χρήση εικονικής πραγματικότητας είναι μία καινούργια προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία γιατί εστιάζει σε φοβίες, σε αγχώδεις διαταραχές ΔΕΠΥ κ.ά.», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Βασιλάκος στην κάμερα του Newsbomb.gr.
«Στη συγκεκριμένη θεραπεία ο θεραπευόμενος μεταφέρεται σε ένα περιβάλλον που ενώ θα του δημιουργούσε αγχώδη διαταραχή δεν του δημιουργεί γιατί είναι στο ασφαλές θεραπευτικό δωμάτιο. Έτσι μπορεί και αποσβένει εξαρτημένα ανακλαστικά. Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος φοβάται την οδήγηση, μπαίνει σε διαδικασία να οδηγεί και να βρίσκεται στον δρόμο μέσω εικονικής πραγματικότητας», πρόσθεσε.
«Είναι μία εντελώς διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση η οποία έχει στόχο να βελτιώνει την καθημερινότητα για οποιονδήποτε την έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.
Πώς η VR therapy μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση;
Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκος η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαθητές που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο μάθημα. Η VR therapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που είναι ήρεμο και χαλαρωτικό, ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα στο μάθημα και την τάξη.
Για άτομα με ADHD, η VR therapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της διάσπασης της προσοχής, όπως η τεχνική «χώρος/χρόνος ή τόπος/ώρα» (place and time).
Για επαγγελματίες που εργάζονται σε ένα περιβάλλον με πολλές περισπάσεις, η VR therapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα εικονικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν στην εργασία τους.
Φυσικά, η VR therapy δεν είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση.
Άλλες αποτελεσματικές μέθοδοι που πλαισιώνονται από τη VR Therapy περιλαμβάνουν:
- Τεχνικές χαλάρωσης
- Βαθιά αναπνοή
- Γιόγκα
- Διαλογισμό
- Φυσική δραστηριότητα
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής
- Μείωση άγχους
- Διαχείριση στρες
- Βελτίωση του ύπνου
Ποια είναι η μέθοδός του Νίκου Βασιλάκου
«Με επιστημονικό εργαλείο την Αγγλική Ψυχοθεραπευτική Εκπαίδευση (L1, L2, L3, L4, CPCAB accredited., BACP qualified), έχω επιλέξει να εφαρμόζω VR Therapy στην Ελλάδα, για να συμπληρώσω την Προσωποκεντρική Μέθοδο στην Ψυχική Υγεία», τονίζει o Νίκος Βασιλάκος.
«Στα 60 λεπτά της συνεδρίας έχουμε θυρίδες χρόνου VR, Ερωταπαντήσεων, Coaching και Mentoring για να επιτυχύνουμε το θετικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου», εξηγεί.
«Στην VR therapy, ο θεραπευόμενος φοράει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και βυθίζεται σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες της θεραπείας», εξηγεί.
«Το περιβάλλον αυτό μπορεί να απεικονίζει οποιοδήποτε φόβο ή άγχος αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος, όπως για παράδειγμα μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός αεροπλάνου για κάποιον που φοβάται να πετάξει», πρόσθεσε.
Με τη βοήθεια του θεραπευτή, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα φοβικά του ερεθίσματα σταδιακά και με ασφάλεια.
Αρχικά, ο θεραπευόμενος εκτίθεται σε χαμηλά επίπεδα φόβου, τα οποία σταδιακά αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Με αυτόν τον τρόπο, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να διαχειρίζεται τον φόβο του και να τον ξεπερνά.
Η VR therapy έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία διαφόρων ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- Φοβίες
- Άγχος
- Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
- Κοινωνική φοβία
- Αγοραφοβία
- Φόβος της αιμοληψίας
- Φόβος της ύψους
- Φόβος των σκύλων
- Φόβος των αραχνών
- Φόβος περιστεριών
- Φόβος κατσαρίδων
- Φόβος κλειστών χώρων
- Φόβος σκοταδιού
- Φόβος ασανσέρ
- Ακροφοβία
- Υψοφοβία
«Η VR therapy είναι μια σχετικά νέα θεραπεία, αλλά έχει ήδη δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους φόβους και το άγχος τους», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Οι αστροναύτες μπορούν πλέον να τρώνε τηγανητές πατάτες στο διάστημα - Ο ιθύνων νους στο Newsbomb.gr
Η Τεχνητή Νοημοσύνη προβλέπει τους σεισμούς - Πώς λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα
Temu: Η εφαρμογή με τις χαμηλές τιμές που παρακολουθεί τις κινήσεις μας