ΕΙΝΑΠ για «Άγιο Σάββα»: «Στο δρόμο» 58 εργαζόμενοι στην καθαριότητα - Επανέρχεται εργολάβος
Μάχη για να μην απολυθούν, δίνουν 58 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τρίμηνη παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 στις συμβάσεις όλων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, η διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» παραδίδει από τις 9 Φεβρουαρίου την καθαριότητα σε εργολάβο, τονίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για βιασύνη της διοίκησης -που ολοκλήρωσε το σχετικό διαγωνισμό- να φέρει εργολάβο στην καθαριότητα, ως μια «προσπάθεια να διαλύσουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία», προχωρώντας ταυτόχρονα «στην ιδιωτικοποίηση όλο και μεγαλύτερου κομματιού της Δημόσιας Υγείας».
«Τα νοσοκομεία μας δεν χρειάζονται πανάκριβους εργολάβους, αλλά προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων που τα κράτησαν όρθια, μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό, την περίοδο της πανδημίας. Δεν θα τους αφήσουμε. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τη συστράτευσή μας στο πλευρό τους για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, για τη μονιμοποίηση όλων» τονίζει η ΕΙΝΑΠ και δηλώνει στο πλευρό των 58 εργαζομένων στην καθαριότητα του «Άγιου Σάββα».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γιατρός Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» το βράδυ της Δευτέρας (22/01/2024). «Η κυβέρνηση λέγοντας ότι βάζει σε προτεραιότητα την υγεία, στην πραγματικότητα βάζει σε προτεραιότητα την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας». Αυτό επιβεβαιώνεται στην περίπτωση των απολύσεων 58 καθαριστριών στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», σημείωσε, τονίζοντας «μετά τις απολύσεις, θα έρθει εργολάβος στην καθαριότητα ο οποίος και περισσότερα θα στοιχίζει στο κράτος και μικρότερους μισθούς θα δίνει στους εργαζόμενους». «Την ίδια ώρα, οι οροφές των κτηρίων πέφτουν λόγω ελλιπούς συντήρησης, τα ράντζα κυριαρχούν και συνολικά ένα δημόσιο σύστημα Υγείας καθημερινά φθίνει και ευτελίζεται για να φαίνεται δίπλα του ο ανθηρός ιδιωτικός τομέας ως όαση, για όσους βέβαια έχουν χρήματα να πληρώνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.