Απεργία στα νοσοκομεία την Πέμπτη (22/2) - Στο επίκεντρο τα απογευματινά χειρουργεία
Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο «νόμιμο κρατικό "φακελάκι" στα απογευματινά χειρουργεία».
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την Πέμπτη (22/02/2024). Αντίστοιχα, παναττική στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια (08:00 - 15:00) και απεργία στην περιφέρεια έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Στην Αθήνα η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 08:30 π.μ. την πλατεία Μαβίλη. Οι υγειονομικοί θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 έξω από τα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και όλων των υγειονομικών της Β. Ελλάδας. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τα οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Μαρτίου. Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξαναπληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό "φακελάκι" μέχρι και 2.000 ευρώ στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντούν στον υπουργό Υγείας ότι «μας κατηγορεί ότι είμαστε μπαταχτσήδες και ότι θέλουμε προνομιακή μεταχείριση, επειδή διεκδικούμε επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης των τακτικών εφημεριών (όπως ίσχυε το 2009) και θέσπιση του αφορολόγητου των πρόσθετων εφημεριών, τις οποίες μας εξαναγκάζουν να κάνουμε λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Αλήθεια δεν ξέρει τίποτα για τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, για τον "αναβαλλόμενο" φόρο των τραπεζιτών; Αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα μας για φορολόγηση των τακτικών εφημεριών με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%, όταν οι μεγαλομέτοχοι πληρώνουν φόρο μερισμάτων μόλις 5%! Ζητάμε λέει να αυξηθούν τα εισοδήματά μας χωρίς να πληρώσουμε επιπλέον φόρο. Για ποια αύξηση μιλάει; Για την αύξηση 0,80 λεπτά στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας του ειδικευόμενου;»
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν: διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες, διπλασιασμό του προσωπικού με ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, να μην συγχωνευτούν ή κλείσουν τμήματα, κλινικές, νοσοκομεία και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Τρεις χιλιάδες λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σε ένα χρόνο
Επιπλέον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει ότι τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. «Αιμορραγούμε από προσωπικό χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά χωρίς να υπολογίζουν την εργασιακή εξάντληση, την κούραση του προσωπικού, που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Καλύπτουν ένα κενό σε μια υγειονομική μονάδα με τις μετακινήσεις και ανοίγουν ένα άλλο. Κάθε μήνα αποχωρούν εκατοντάδες υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς έστω να αντικαθίστανται με αντίστοιχες προσλήψεις. Σε σχέση με πέρυσι δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι προσλήψεις του ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και πέραν των χρονοβόρων διαδικασιών που κρατάνε πέντε χρόνια έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Επικουρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες δεν προσλαμβάνεται λόγω δημοσιονομικών περιορισμών».
Όσο για το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και σίτισης, για τις οποίες το υπουργείο Υγείας προκρίνει τη λύση των εργολάβων, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι οι εργολάβοι θα τινάξουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς και τη λειτουργία των νοσοκομείων. «Οι 6.000 ΣΟΧ στοιχίζουν τα μισά χρήματα από τους αντίστοιχους εργολαβικούς. Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με χαμηλούς μισθούς περισσότερες ώρες από τις νόμιμες, χωρίς να χορηγούν ρεπό και άδειες που δικαιούνται. Πως είναι δυνατόν τα νοσοκομεία που οφείλουν 1,2 δισ. σε ληξιπρόθεσμες οφειλές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς να αντεπεξέλθουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τη διπλάσια δαπάνη των εργολάβων. Θα τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία τους. Ζητάμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ΣΟΧ, να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ και να σταματήσουν οι διαγωνισμοί. Να επιστρέψουν οι απολυθέντες».
Ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή τοποθετείται και η ΠΟΕΔΗΝ και ζητά, τέλος, την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας «που είναι συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό, ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση και ενισχύει τις ΜΚΟ».