Γεωργιάδης: Κορυφαία προτεραιότητα ο καρκίνος - Θέλουμε τη συνεργασία των γιατρών

Τη δέσμευση να συνδέσει τη θητεία του με το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

Economist
Το 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου -Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα»
Υπ. Υγ.
5'

Με τις προκλήσεις που συνοδεύουν τις καινοτόμες θεραπείες και τη δημοσιονομική αντοχή των συστημάτων υγείας, ξεκίνησε την παρέμβασή του στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου -Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, την Τρίτη (12/03/2024). Τόνισε, πάντως, πως «για εμάς ο καρκίνος είναι κορυφαία προτεραιότητα όπως και για όλα τα δημόσια συστήματα υγείας».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει καταγράψει η επιστήμη στην αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία 10 χρόνια, με πραγματικά καινοτόμες θεραπείες που καταφέρνουν να δώσουν όχι μόνο ελπίδα στους ασθενείς, αλλά και μια πολύ καλή ποιότητα ζωής για μία σειρά ετών. «Όμως ως υπουργός Υγείας έχω να αντιμετωπίσω την πρόκληση που συνοδεύει αυτές τις πολύ καλές ειδήσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι αυτές που συνοδεύουν τις καινοτόμες θεραπείες και η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο τον προϋπολογισμό της Ελλάδος, αλλά θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση για το σύνολο των συστημάτων δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο».

«Είναι πολύ κρίσιμο για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία περισσοτέρων ανθρώπων» είπε ο υπουργός Υγείας, προκειμένου όμως να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται η συνεργασία των γιατρών καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς η χρήση αυτών των νέων φαρμάκων θα γίνεται με υπεύθυνο τρόπο. «Διότι εάν οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού μας λόγω αλόγιστης χρήσης καινοτόμων φαρμάκων κατά βάση ξεπερνούν κατά πολύ ένα μέτρο, είναι πάρα πολύ λογικό οι μεγάλες εταιρείες να αποφεύγουν να δίνουν τέτοια φάρμακα στην Ελλάδα. Και άρα όταν κάποιος πράγματι χρειαστεί ένα τέτοιο φάρμακο, δεν θα μπορεί να το βρει. Και αυτό είναι αποτυχία δική μας, 100% δική μας. Εμάς, η δική μας ευθύνη είναι όταν κάποιος ασθενής πραγματικά χρειάζεται ένα φάρμακο για να του σώσουμε τη ζωή να είμαστε σε θέση να το παρέχουμε. Δεν θα μπορέσει η ελληνική πολιτεία να λύσει αυτό το γρίφο χωρίς την εργασία των γιατρών» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο το οποίο είναι προς κατάρτιση, με πρώτο βήμα τη λειτουργία του εθνικού μητρώου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Το εθνικό μητρώο για τον καρκίνο το είχα εξαγγείλει ως υπουργός Υγείας το 2013. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Εντυπωσιάστηκα, ερχόμενος το 2024 αντιλαμβανόμενος ότι δεν είχε γίνει ακόμα. Για αυτό και ξεκινήσαμε αμέσως και ήταν μια από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψα το 2024. Για να γίνει, χρειάζεται η συνεργασία των γιατρών και νομίζω ότι οι προτάσεις που κάνει η Ογκολογική εταιρεία για κάποιου είδους κίνητρα, θα υιοθετηθούν. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει το μητρώο, όχι να βγει η υπουργική απόφαση που βγήκε. Μας ενδιαφέρει να γίνει στα αλήθεια, διότι το μητρώο θα είναι τεράστιο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, αλλά και της ιατρικής κοινότητας και πρέπει να το φτιάξουμε. Ασφαλώς στο εθνικό σχέδιο δράσης του καρκίνου είστε παρόντες. Δεν μπορεί να γίνει εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο χωρίς τους γιατρούς.

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο δεν θα γίνει για τους Υπουργούς και λέω για τους Υπουργούς, γιατί το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο δεν είναι του Υπουργείου Υγείας. Το εθνικό σχέδιο δράσης είναι ολιστικό πράγμα, χρειάζεται πολλά συναρμόδια Υπουργεία. Το Υπουργείο Υγείας θα έχει προφανώς την ηγεσία και έχει το ενδιαφέρον να γίνει, αλλά αυτά που χρειάζεται να συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο αφορούν θέματα φορολογικά, αφορούν θέματα άλλου τύπου, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν. Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτό. Δεσμεύομαι ότι η θητεία μου θα συνδεθεί με το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο».

Εκ μέρους της ΕΟΠΕ, η πρόεδρος Ζένια Ζαριδάκη έδωσε εύσημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την υπογραφή του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. «Τώρα αυτό που μας μένει είναι να κάνουμε την εφαρμογή, η οποία είναι μια σαφώς ιατρική δουλειά, την οποία έχουμε συζητήσει πώς θα προωθήσουμε με πολύ συγκεκριμένες δράσεις, πιλοτικές εφαρμογές, καθολική υποχρεωτική εφαρμογή και δέσιμο με τη συνταγογράφηση και τις ιατρικές πράξεις, ώστε να έχουμε και αξιοποίηση των δεδομένων και διαλειτουργικότητα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην έρευνα στον τομέα του φαρμάκου. «Στην έρευνα όχι μόνο για τον καρκίνο, γενικά στην έρευνα η Ευρώπη έχει μείνει λίγο πίσω. Δεν είναι εκεί που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Αισθάνομαι ότι και η συζήτηση για την πατέντα κατά τον τρόπο που εξελίσσεται βλάπτει παρά ωφελεί την πρόοδο της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα θα συνδράμει εποικοδομητικά σε αυτή τη συζήτηση. Μας ενδιαφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να πρωτοπορεί στις καινοτόμες ανακαλύψεις ιδιαίτερα για τον καρκίνο αλλά όχι μόνο». Ευχαρίστησε δε τη φαρμακευτική εταιρεία MSD «για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την ομάδα τους στην Αθήνα, ως προς την προμήθεια και παροχή κρίσιμων φαρμάκων. Δεν θέλω τώρα να μιλήσω για φάρμακα και φανεί ότι θέλω να κάνω κάποια διαφήμιση, αλλά είναι γνωστό ότι η MSD στον τομέα αυτό έχει τεράστια επιτυχία. Έχει αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ασθενών και το ότι καταφέρνουμε να έχουμε μία καλή συνεργασία με αυτή την εταιρεία βοηθά έτσι ώστε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι μεγάλο πράγμα για εμάς και τους ευχαριστώ».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή