Τι λένε οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό

Ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων σχετικά με την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

astrazeneca
To συγκεκριμένο εμβόλιο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
ΑΠΕ
4'

Για την απόσυρση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca κατά του κορονοϊού τοποθετείται η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Σύψα. Οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι οι λόγοι της απόφασης ήταν η μη επικαιροποίηση του εμβολίου με αποτέλεσμα την έλλειψη δραστικότητας έναντι των κυκλοφορουσών παραλλαγών του ιού, η ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων ανταγωνιστικών, αποτελεσματικών εμβολίων, και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι λόγοι αυτοί ελαχιστοποίησαν το εμπορικό ενδιαφέρον του συγκεκριμένου εμβολίου και οδήγησαν στην επιχειρηματική απόφαση της απόσυρσης του από την αγορά.

Επίσης, η Ελληνικά Εταιρεία Λοιμώξεων δηλώνει τα ακόλουθα:

"Το συγκεκριμένο εμβόλιο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ελέγχθηκε με έγκυρες κλινικές μελέτες, ελεγχόμενες από ανεξάρτητα επιστημονικά σώματα και υπό την εποπτεία κρατικών ρυθμιστικών αρχών. Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν μετά από ανεξάρτητη κρίση στα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου. Το εμβόλιο επέδειξε αποτελεσματικότητα 60%-80% στην προστασία έναντι του κορονοϊού.

Έκτοτε χορηγήθηκαν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε περισσότερες από 150 χώρες, σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν από τα καινοτόμα εμβόλια.

Στην Ελλάδα χορηγήθηκαν πάνω από 22 εκατομμύρια δόσεων εμβολίων, με το εμβόλιο της AstraZeneca να κατέχει ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 10%. Μελέτη δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό υπολόγισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές. Η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα επέτρεψε την έγκαιρη άρση των περιορισμών κυκλοφορίας (lockdown) και την επανέναρξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Τα προγράμματα φαρμακοεπαγρύπνησης που τέθηκαν σε λειτουργία μετά την κυκλοφορία των εμβολίων ανίχνευσαν μια εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, που χαρακτηρίζεται από θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Η συχνότητα της συγκεκριμένης παρενέργειας είναι 1-3 περιπτώσεις ανά 100.000 δόσεις και εμφανίζεται τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό. Στην Ελλάδα, τρεις τουλάχιστον θάνατοι συσχετίσθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα τραγικά αυτά περιστατικά υπενθυμίζουν ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, φάρμακο, χειρουργική επέμβαση ή οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη με μηδενικές παρενέργειες ή επιπλοκές".

Επίσης, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων καθησυχάζει τους Έλληνες πολίτες που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία τους γιατί η σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων / θρομβοπενίας εμφανίζεται τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό. Τέλος, καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται από έγκυρες επιστημονικές πηγές που είναι διαθέσιμες σε όλους. Έγκυρες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ΕΕΛ (www.loimoxeis.gr), στον ιστότοπο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και σε άλλες Επιστημονικές Εταιρείες και Οργανισμούς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή