Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αναισθησιολόγοι με νέες στάσεις εργασίας

Παράνομη έκρινε τη χθεσινή (27/05/2024) στάση εργασίας το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών - Η ΕΙΝΑΠ και η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία στηρίζουν τις κινητοποιήσεων των αναισθησιολόγων
Παίδων Αγλαΐα Κυριακού
Τρεις χιλιάδες χειρουργεία σε αναμονή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία
INTIME NEWS
4'

Την απόφαση του δικαστηρίου καταγγέλλει το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με βάση την οποία κηρύχθηκε παράνομη η στάση εργασίας των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Υπενθυμίζεται πως το αναισθησιολογικό τμήμα του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην αναστολή των τακτικών χειρουργείων από τη Δευτέρα (27/05/2024), καθώς οι γιατροί έκριναν ότι οι συνθήκες είναι επισφαλείς για τους μικρούς ασθενείς λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Η διοίκηση, όμως, του νοσοκομείου αποφάσισε ότι «με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και δύνανται να λειτουργούν καθημερινά οι τρεις χειρουργικές τράπεζες». Κατά της στάσης εργασίας των αναισθησιολόγων, προσέφυγε η διοίκηση του νοσοκομείου.

«Το σωματείο του νοσοκομείου σύρθηκε στα δικαστήρια από τη διοίκηση του νοσοκομείου, για μία κινητοπειναποίηση η οποία είχε στηριχθεί και από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ. Η παράβαση των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα, η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά 4 αναισθησιολόγους (δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24) με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο ογκολογικό τμήμα Ελπίδα, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ και τονίζει ότι υπάρχουν 3.000 χειρουργεία σε αναμονή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία.

«Η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους γιατρούς αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων, θα πέσει στο κενό γιατί υποστηρικτές τους θα είναι όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι γονείς» προσθέτει. Η ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 29/05/24 8:00 – 13:00 για τους αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στάση εργασίας τη Δευτέρα 03/06/24 08:00 – 13:00 και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία Παίδων.

«Άρνηση του Υπουργείου να δώσει λύση»

Στο πλευρό των αναισθησιολόγων των παιδιατρικών νοσοκομείων είναι και η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, η οποία «παρακολουθεί με αγωνία τη διαρκή υποβάθμιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού».

«Με έκπληξη παρατηρούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υποβαθμίζει τις αντιδράσεις του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές δράσεις και να εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους. Τα προβλήματα που επικαλούνται οι συνάδελφοι είναι αυτά για τα οποία έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας με επανειλημμένα υπομνήματά μας και δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Η δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί είναι αποτέλεσμα της επίμονης άρνησης να δοθεί μια γενναία λύση»

Ως Επιστημονική Εταιρεία που εκπροσωπεί τους αναισθησιολόγους της Ελλάδας τονίζει τα εξής:

  • «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας ο αριθμός των Εξειδικευμένων στην Παιδοαναισθησία Αναισθησιολόγων υπολείπεται σημαντικά των οργανικών θέσεων και οι οργανικές θέσεις με τη σειρά τους υπολείπονται του αριθμού που χρειάζεται για να λειτουργήσουν όλες οι εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες.
  • Τα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν το φυσικό επακόλουθο των κακών συνθηκών εργασίας (υπερεφημέρευση και υπερεργασία) οι οποίες παράλληλα με την αδυναμία επιστημονικής εξέλιξης και τους χαμηλούς μισθούς καθιστούν το ΕΣΥ μη ελκυστικό για τους ιατρούς.
  • Η μετακίνηση συναδέλφων από νοσοκομεία ενηλίκων για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων δημιουργεί θέματα ασφάλειας καθώς η άσκηση της Παιδιατρικής Αναισθησίας έχει σημαντικές διαφορές από την Αναισθησία ενηλίκων και η έλλειψη εμπειρίας σχετίζεται με αύξηση των επιπλοκών στα παιδια.
  • Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη αναισθησιολόγων προέβη σε αναστολή της ολιγοήμερης Εκπαιδευτικής Άδειας συναδέλφου. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα αντικίνητρο για τους Αναισθησιολόγους να διεκδικήσουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εξηγεί απόλυτα για ποιο λόγο μένουν άγονες οι νέες θέσεις που προκηρύσσονται».

Τέλος, οι Έλληνες αναισθησιολόγοι ζητούν «θεσμοθέτηση των μετεκπαιδεύσεων όπως της παιδατρικής αναισθησιολογίας, οικονομικά κίνητρα για την κρίσιμη ειδικότητα της αναισθησιολογίας, νομοθέτηση των κατευθυντήριων οδηγιών ασφαλούς αναισθησίας και καταστολής 2018 που είναι αναρτημένες στο ΚΕΣΥ, προσαρμογή της λειτουργίας των Νοσοκομείων στις δυνατότητες του προσωπικού, κατάργηση των αναγκαστικών μετακινήσεων και «εντέλεσθε», ενίσχυση σε προσωπικό των τμημάτων με έγκαιρη προκήρυξη των κενών θέσεων, πριν τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και αναπροσαρμογή των οργανογραμμάτων των αναισθησιολογικών τμημάτων στα νούμερα των πραγματικών αναγκών».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή