Νέο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πάτμου - Κινητές Ομάδες Υγείας στα μικρά νησιά 

Ιατρικές κατοικίες στα νησιά θα αναπτύξει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Κέντρο Υγείας Πάτμου
Το νέο ασθενοφόρο θα ενισχύσει τις παροχές υγείας του νησιού,
Υπ. Υγ.
3'

Στην τελετή παράδοσης του νέου ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Πάτμου, παραβρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το απόγευμα της Τετάρτης (29/05/2024). Το νέο ασθενοφόρο έρχεται να ενισχύσει τις παροχές υγείας του νησιού, προσδίδοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών της Πάτμου. Το Κέντρο Υγείας δε, αναμένεται να αναβαθμιστεί άμεσα, ενεργειακά και λειτουργικά, καθώς έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«H υγεία μας είναι ένα εθνικό στοίχημα, ένα στοίχημα ζωής που δεν πρέπει να χαθεί με τίποτα», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Δωδεκάνησα από το Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο, όπου πραγματοποίησε ομιλία και αναφέρθηκε εκτενώς στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. «Αυτό που μας έλειπε μέχρι τώρα είναι η πρόληψη, καθώς με την πρόληψη διατηρούμε την υγεία» ανέφερε.

Κίνητρο η τηλεϊατρική

Για την αξία της τηλεϊατρικής, τόνισε ότι «το κομμάτι της τηλεϊατρικής που λειτουργεί και εδώ στην Πάτμο δίνει φοβερές δυνατότητες. Η τηλεϊατρική αποτελεί ισχυρό κίνητρο να προσελκύσει γιατρούς γιατί πολλαπλασιάζονται και τα άτομα που βλέπουν. Για παράδειγμα, νοσηλεία κατ’ οίκον σε 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα. Άρα, οι ασθενείς δεν είναι μόνο οι κάτοικοι ενός νησιού. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός και έτσι αυτό είναι ισχυρό κίνητρο για να μπορέσει να προσελκύσει γιατρούς, ειδικά στα μικρά και πολύ μικρά νησιά».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη επισκέψεων Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) στα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. «Ξεκινάνε τον άλλο μήνα οι κινητές ομάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες είναι ουσιαστικά μικρά βανάκια που με ένα τηλεφώνημα θα μπορεί ο πολίτης να καλεί σε κεντρική γραμμή στο Υπουργείο Υγείας, να μεταφέρεται το σήμα αμέσως στην ΚΟΜΥ και να τον επισκέπτεται στο σπίτι, με γιατρό, νοσηλευτή, ακόμα και κοινωνικό λειτουργό. Παράλληλα με τις κινητές μονάδες, που είναι φορητά ιατρεία, θα επισκεφθούμε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό θα γίνεται συστηματικά, δε μιλάμε δηλαδή για ένα πρόγραμμα μία κι έξω που κάνουμε τώρα. Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο πρόληψης και θα ξέρουν οι νησιώτες μας ότι για παράδειγμα την πρώτη εβδομάδα του μήνα θα έρχεται η κινητή μονάδα στην Πάτμο, στην Κάσο, στην Κάρπαθο, σε όλες τις νησιωτικές περιοχές για να κάνουν τις εξετάσεις τους και να μην έχουμε πια γεωγραφικές ανισότητες στην υγεία».

Με τον δήμαρχο Πάτμου, Νικήτα Τσαμπαλάκη, η κυρία Αγαπηδάκη συζήτησε, μεταξύ άλλων, το θέμα της στέγασης των γιατρών στα νησιά. «Το υπουργείο Υγείας έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να έχει τη συνέργεια με την τοπική αυτοδιοίκηση για να αναπτύξουμε ιατρικές κατοικίες», δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα τη δέσμευση του Δήμου Πάτμου να παραχωρήσει ακίνητο το οποίο με την ενίσχυση του υπουργείου Υγείας θα λειτουργήσει ως ιατρικές κατοικίες ούτως ώστε οι προκηρύξεις για την Πάτμο να μην είναι άγονες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή