DNA τεστ για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις στη διάγνωση με τη χρήση των DNA τεστ
dna test
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου υποεκτιμάται
AP
1'

Περισσότεροι από 250 ιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (παθολόγοι, γενικοί ιατροί, οικογενειακοί ιατροί κ.λπ.) παρακολούθησαν το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής (ΕΚΟΓΙ), που πραγματοποιήθηκε στις 13-15 Ιουνίου 2024, στη Σύρο. Βασικός στόχος του συνεδρίου αποτέλεσε η ενημέρωση στα τελευταία δεδομένα στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και των προβλημάτων δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ιατρική Ακρίβειας. Με τη χρήση των DNA τεστ οι γιατροί μπορούν σήμερα να οδηγηθούν σε πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Ο καρδιολόγος Δρ. Μανώλης Καλλίστρατος, MD, PhD, FESC, EHS, κατά τη διάρκεια του δορυφορικού συμποσίου «Ιατρική Ακρίβειας & Medical Genomics», τόνισε ότι μέχρι σήμερα ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου υποεκτιμάται. Με τον υπολογισμό του πολυγονιδιακού ρίσκου (Polygenic Risk Score) και του προσαρμοσμένου πολυγονιδιακού ρίσκου (Adjusted Polygenic Score) με ένα απλό DNA τεστ με σάλιο, οι γιατροί μπορούν να συνυπολογίσουν το φαινοτυπικό και το γενετικό κίνδυνο ενός ατόμου. Αυτό επιτρέπει την έγκαιρη υιοθέτηση της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για την πρόληψη κοινών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, η διαιτολόγος-γενετίστρια Άντζυ Καπέλλου, RD, MSc, PhD, Nutrition & Genetics Specialist, στο ίδιο συμπόσιο αναφέρθηκε στη δυνατότητα που προσφέρουν τα πιστοποιημένα DNA τεστ για την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών συστάσεων και επιλογών τροφών βάσει γενετικών δεδομένων. Επιτυγχάνεται, έτσι, πιο αποτελεσματική διαχείριση του βάρους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή