Συνεχίζεται η διαβούλευση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση - Απεργία από την ΕΙΝΑΠ στις 16/7

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων 

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής
Απόσυρση του σχεδίου νόμου ζητούν οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία
INTIME NEWS
3'

Έως τις 18 Ιουλίου θα είναι ανοικτή σε σχόλια, η διαβούλευση του σχεδίου νόμου με αντικείμενο την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου. Σημειώνεται ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ξεκίνησε πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια, με τον Ν.2716/1999.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), στο οποίο εντάσσεται το σύνολο των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ και το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική Διεύθυνση.

Ταυτόχρονα δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται και λειτουργούν από κοινού, όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων του δημοσίου τομέα, σε ένα ενιαίο και ολιστικό πλαίσιο οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών επιλογών.

Νομοθετείται επί πλέον η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης των Ψυχικών Διαταραχών, το οποίο θα διευκολύνει την έγκαιρη πρόληψη και την ορθή πλοήγηση των ασθενών στις κατάλληλες υπηρεσίες.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκει τη βελτίωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών και την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβασή τους σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες πλησίον της κατοικίας τους. Επιδιώκει την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών, ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης, την καθιέρωση ενός συστήματος συνεχούς αξιολόγησης της ποιότητας, την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα, την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών των ανηλίκων και την αποτελεσματική καταπολέμηση του στίγματος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Απεργία προκήρυξε η ΕΙΝΑΠ

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις του Σωματείου εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) ενάντια στο σχέδιο νόμου, για το οποίο υποστηρίζει ότι καταργεί και διαλύει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

«Τα σχέδιά τους προβλέπουν το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, θέλουν να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην απεξάρτηση τη δημιουργία Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και την κατάργηση προγραμμάτων με "δείγματα γραφής" στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το "18ΑΝΩ", το "ΑΡΓΩ", το "ΔΙΑΠΛΟΥΣ", ο "ΙΑΝΟΣ", τα Κέντρα Πρόληψης. Προγράμματα που υποχρεώνονται να αλλάξουν φιλοσοφία αφού η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου, την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων καθώς και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, η ΕΙΝΑΠ προχωρά σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 16/07/2024, με κινητοποίηση στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:40ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ροδόπη

13:40ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ροδόπη