Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Πώς να προστατευτούμε από τον τοξικό καπνό των πυρκαγιών

Για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη χθεσινή φωτιά στο Μενίδι μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ στο Νewsbomb.gr - Eπιπλέον, περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοικοι

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Πώς να προστατευτούμε από τον τοξικό καπνό των πυρκαγιών
Eurokinissi
2'

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην Λεωφόρο Καραμανλή του δήμου Αχαρνών.

Απολογισμός της πυρκαγιάς ήταν να καούν ολοσχερώς τρία εργοστάσια, με πλαστικά, χαρτικά και ξυλεία. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Αχαρνών κάλυψε με μαύρο «σύννεφο» την περιοχή.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοικοι της τόσο της περιοχής όσο και των γειτονικών περιοχών.

«Η καύση υλικών πολυμερών και πλαστικών δημιουργεί τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα. Όσο πλησιέστερα είμαστε στην πηγή της φωτιάς τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των τοξικών ουσιών», εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Επίσης, κάλεσε τους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν άμεσα μάσκα, αν έχουν υψηλής προστασίας όπως αυτές που χρησιμοποιούσαμε κατά την πανδημία του κορονοϊού, αλλιώς μια διπλή χειρουργική ή έστω μια υφασμάτινη.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε ότι οι μάσκες εγκλωβίζουν τα αιωρούμενα σωματίδια που έχουν δημιουργηθεί από τη φωτιά από τα προϊόντα της ατελούς καύσης. Τα σωματίδια αυτά, όταν εισέλθουν στο αναπνευστικό μας μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και πιθανόν παρόξυνση σε νοσήματα που υπάρχουν.

«Οι πολίτες μπορούν να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας όπως οι ΚΝ95 ώστε να μειώσουν την εισπνοή των ουσιών, να φοράνε γυαλιά ώστε να μειώνεται η επαφή που έχουν τα τοξικά μόρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα με το βλεννογόνο των ματιών τους και τέλος να κάνουν μπάνιο με άφθονο νερό και να πετούν τα ρούχα τους κατευθείαν στα άπλυτα ώστε να εκτίθενται όσο το δυνατόν λιγότερα σε αυτές τις ουσίες», πρόσθεσε.

«Στο σπίτι πρέπει να κρατούν τα παράθυρα κλειστά, μπορούν να χρησιμοποιούν άφοβα το κλιματιστικό καθώς ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα και δεν ανανεώνει τον αέρα από την ατμόσφαιρα που είναι μολυσμένη με τα προϊόντα της καύσης», τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Tέλος, ο καθηγητής συνιστά ακόμη στους πολίτες όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους να ξεπλύνουν όλες τις επιφάνειες, να κάνουν μπάνιο ώστε να απομακρυνθεί η αιθάλη που βρίσκεται στην ατμόσφαιρά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε χαμηλή βλάστηση στη λεωφόρο Καραμανλή, μέσα στο ρέμα Χελιδονούς, προκαλώντας στο πέρασμά της ζημιές σε επιχειρήσεις. Η τελική αποτίμηση των ζημιών θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί η κατάσβεση ενώ την προανάκριση για να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς θα διεξάγει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή