Στάση εργασίας την Τετάρτη (24/7) στα νοσοκομεία κατά του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία

Στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι 15:00 έχουν προκηρύξει ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ - Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος 

ψυχική υγεία
Απόσυρση του σχεδίου νόμου ζητούν οι υγειονομικοί
INTIME NEWS
3'

Την Τετάρτη (24/07/2024) συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, στο οποίο είναι αντίθετοι τόσο οι σύλλογοι εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι σε κέντρα απεξάρτησης και θεραπευτικές κοινότητητας, όπως και η ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκοκεία.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει για την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τις 15:00. Επίσης, το σωματείο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και φορείς απεξάρτησης καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 19:30 την Τετάρτη. Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η ΕΙΝΑΠ καλεί σε απεργία.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ, «τα ράντζα, η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη δημόσιων μονάδων ζωτικής σημασίας στη λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών.

Το 60% των εισαγωγών στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι με εισαγγελική παραγγελία όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 5%. Το 70% των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι επανεισαγωγές λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και αποασυλοποίησης. Οι μονάδες οξέων περιστατικών γεμίζουν κλίνες και αναπτύσσουν ράντζα με νεοχρόνιους ασθενείς επειδή δεν υπάρχουν δομές αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης. Η αποασυλοποίηση αφέθηκε στα "χέρια" των ΜΚΟ που λαμβάνουν υψηλή κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση με θολό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιλέγουν ασθενείς από τις δημόσιες μονάδες, με την πρώτη υποτροπή τους επιστρέφουν σε τμήματα οξέων περιστατικών στα Νοσοκομεία και μάλιστα με εισαγγελική εντολή, προσφέρουν κάκιστες θεραπευτικές υπηρεσίες κλπ. Ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που προσφέρουν άθλιες συνθήκες νοσηλείας κλείνουν και με εισαγγελική εντολή οι ασθενείς μεταφέρονται στα τμήματα οξέων περιστατικών των Νοσοκομείων (Γενικών και Ψυχιατρικών)».

Για την απεξάρτηση, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που θα συνενώσει διοικητικά και οργανωτικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις). Συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα συμπεριλάβει όλους τους λειτουργούντες φορείς και οργανισμούς. Το Νομικό Πρόσωπο θα έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, έξι διευθύνσεις χωρίς περιφερειακή διοικητική συγκρότηση. Υδροκέφαλο Νομικό Πρόσωπο που θα αναλάβει τον λειτουργικό, διοικητικό και οργανωτικό συντονισμό σε όλη τη χώρα. Πως είναι δυνατόν να μπορεί να συντονίζει λειτουργικά και να επιλύει διοικητικά και άλλα προβλήματα; Ένα διοικητικό σχήμα που θα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους φορείς και οργανισμούς.
Μονάδες και εργαζόμενοι στην Απεξάρτηση ανήκουν οργανικά και διοικητικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΔΑΦΝΙ 18 άνω, Ψυχ. Κέρκυρας, Ψυχ.Θεσσαλονίκης κ.α.). Θα μεταφερθούν οργανικά και διοικητικά στο Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια. Εάν επιμείνει στο εν λόγω υδροκέφαλο οργανισμό το Υπουργείο Υγείας το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για τους εργαζόμενους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου, καθώς και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή