ΕΟΔΥ: Ξεκινά εμβολιασμός κατά της ευλογιάς mpox στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν»

Η ευλογιά τύπου mpox είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη

Νοσοκομείο Αττικόν
Εμβολιαστικά κέντρα σε δύο νοσοκομεία
INTIME NEWS
2'

Στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν» ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς τύπου mpox (ευλογιά των πιθήκων), με στόχο την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας. Η ευλογιά τύπου mpox είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό mpox, ο οποίος είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με ηπιότερα συμπτώματα.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω άμεσης επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά του πάσχοντος, μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή.

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό (πχ εργαστήρια, ειδικές μονάδες), άτομα που έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εντός 4 έως 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου, καθώς και άτομα που έχουν ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων ή έχουν νοσήσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά τους τελευταίους 3 μήνες. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στην Αττική στα ακόλουθα εμβολιαστικά κέντρα:

  • Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων: "ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ"
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159
  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο: "ΑΤΤΙΚΟN"
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5831656

Σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι κατά την προσέλευσή τους για εμβολιασμό. Περισσότερες πληροφορίες για την ευλογιά τύπου mpox στην ιστοσελίδα μας του ΕΟΔΥ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή