ΠΙΣ: «Επαίσχυντη ρύθμιση» του υπουργείου Υγείας - Επιτρέπει την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών

Στα «χαρακώματα» γιατροί και υπουργείο Υγείας, μετά από την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να εντάξει στο σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ρύθμιση που προβλέπει παύση σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και «μπλόκο» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνούνται παροχή υπηρεσιών στο ΕΣΥ.  

γιατροί
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα για να ακυρωθεί η ρύθμιση
INTIME NEWS
4'

Το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, περιείχε όμως δυσάρεστες εκπλήξεις για την ιατρική κοινότητα, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε ότι σκοπεύει να ρίξει τους τόνους. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου διάταξη που προβλέπει παύση σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και «μπλόκο» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνούνται παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη κενών στο ΕΣΥ. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαρακτηρίζει «επαίσχυντη» τη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που στην ουσία «επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ».

Στο χορό των κινητοποιήσεων (με στάση εργασίας την Τετάρτη) ήδη έχουν μπει οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τις αλλαγές στην ψυχική υγεία, το υγειονομικό μέτωπο όμως τώρα μεγαλώνει. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, «εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου». Επίσης, καλεί τους ιατρούς βουλευτές «να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων».

Μάλιστα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα, θα συνεδριάσουν και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το Υπουργείο ακυρώνει τις πρωτοβουλίες του ΠΙΣ»

Για τα προβλήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων, ο ΠΙΣ τονίζει ότι «τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6.000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Είναι προφανές πως το υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα. Ως ευνόητο η κίνηση αυτή του υπουργείου ακυρώνει όλες τις καλόπιστες πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΠΙΣ προκειμένου να λειτουργήσουν τα 14 Νοσοκομεία που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης.

Δυστυχώς τα μέτρα δεν στρέφονται μόνον εναντίον των γιατρών. Στρέφονται επιπλέον σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται ακόμη και η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας. Όμως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός.

Δε χρειάζεται σκέψη πως το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι "ανεπιθύμητες" ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς. Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει και εντέλει οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης» επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει αύριο διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή