Γεωργιάδης για την κάλυψη εφημεριών: «Η πρωτοβουλία μας έχει απολύτως δικαιωθεί» - Απεργία στις 29/7

Αποχή των ιδιωτών γιατρών από τη συνταγογράφηση σήμερα και τη Δευτέρα - 24ωρη πανυγειονομική απεργία τη Δευτέρα (29/07/2024)

Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
INTIME NEWS
3'

«Η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας έχει απολύτως δικαιωθεί» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Παρασκευής (26/07/2024), σε συνέντευξή του στο Action 24, αναφερόμενος στην κάλυψη κενών σε επαρχιακά νοσοκομεία και την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών όπου υπάρχει πρόβλημα εφημεριών. «Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να λύσουμε ένα χρονίζον θέμα σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας που είχαν κενά στις εφημερίες τους. Με την πρωτοβουλία μας πλέον καλύφθηκαν όλα και ήρθαν πολλοί ιδιώτες γιατροί εθελοντικά, χωρίς να χρειαστεί να εφαρμόσουμε καμία τέτοια διάταξη. Και στην Ξάνθη, και στην Δράμα, και στην Κοζάνη, και στη Σπάρτη και αλλού ιδιώτες γιατροί δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία. Άρα, αυτό που θέλαμε να πετύχουμε υπέρ των ασθενών και υπέρ του δημοσίου συστήματος το έχουμε ήδη πετύχει. Ευχαριστώ πάρα πολύ αυτούς τους γιατρούς από την καρδιά μου που με τέτοιο αίσθημα ευθύνης έσπευσαν να ανταποκριθούν στην κραυγή αγωνίας του υπουργείου Υγείας. Σε όλο αυτό το θετικό κλίμα, έχουμε δυο αρνητικές εξαιρέσεις. Η μία είναι η Κως, στην οποία ακόμα δεν έχουμε βρει λύση, είμαι αισιόδοξος όμως ότι και εκεί τελικά θα έχουμε μια μεγάλη πρόοδο, και έχουμε και την πολύ σκληρή αντίδραση των συνδικαλιστών, κυρίως του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου». Σημειώνεται ότι στην Κω, θα μεταβεί στρατιωτικός ιατρός, με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κω, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Υγείας.

Για την απόφαση του ΠΙΣ για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Κάνω μια έκκληση στους γιατρούς να μην ακολουθήσουν αυτή την προτροπή. Γιατί αυτή η προτροπή του ΠΙΣ εάν τελικά επιτύχει και ακολουθηθεί θα έχει μια τρομακτική ταλαιπωρία των ασθενών. Εάν ένας ασθενής πάει σήμερα σε ένα γιατρό και του πει "δεν σου κάνω ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην δίνω έγχαρτη", έχει τις εξής επιλογές: ή να πάει στο φαρμακείο με το χαρτί και άρα να πληρώσει όλα τα φάρμακα από την τσέπη του γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί έγχαρτη συνταγή ή θα πρέπει να πάει σε μια δημόσια δομή να του την γράψει κάποιος ως άυλη συνταγογράφηση. Αυτό είναι ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ο ΠΙΣ με τη δράση του αυτή δεν στρέφεται κατά του Υπουργού, στρέφεται κατά των ασθενών. Πάνε να ταλαιπωρήσουν τους ασθενείς ενώ η υπουργική απόφαση δεν θα εκδοθεί αφού το πρόβλημα πλέον έχει ουσιαστικά λυθεί. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η ακραία συνδικαλιστική έκκληση του ΠΙΣ δεν θα έχει παρά μηδενική ανταπόκριση από τους γιατρούς».

Οι γιατροί πάντως δεν υποχωρούν, έαν δεν αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη από το σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία. Τη Δευτέρα (29/07/2024), οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων θα βρίσκονται στην Αθήνα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. «Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση περιμένοντας να δούμε καλή θέληση από την άλλη πλευρά, όπως και μια λύση στα προβλήματα των νοσοκομείων που διαρκούν 12 μήνες το χρόνο» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Για τη Δευτέρα, επίσης, έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική, πανυγειονομική απεργία ενάντια στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» στη Βουλή. Μέχρι στιγμής, αποφάσεις έχουν πάρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η ΠΟΕΔΗΝ, Ενώσεις Ιατρών και Ιατρικοί Σύλλογοι. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 π.μ. στη Βουλή, όπου θα συγκεντρωθούν εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, θεραπευόμενοι και απόφοιτοι, σύλλογοι οικογένειας, εργαζόμενοι στην Πρόληψη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή