Ιός Δυτικού Νείλου: 4 νέοι θάνατοι - Στα 76 έφτασαν τα κρούσματα

Η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

κουνούπι
Παιδί 4 ετών ο μικρότερος ασθενής
AP
2'

Δέκα άνθρωποι συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 14/08/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 76 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 57 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 75 έτη. Ο μικρότερος ασθενής έχει ηλικία 4 ετών και ο μεγαλύτερος 92 ετών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, δύο εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού. Έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 80 έτη, εύρος 61 - 92 έτη).

Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 15 άτομα εκ των οποίων 7 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πρώτο κρούσμα στην Αττική

Τα κρούσματα που έχουν διερευνηθεί, καταγράφηκαν σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί. Ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθώς θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή