Ρωσία: Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για την εξάπλωση του mpox

Ρωσία: Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων
AP
2'

Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του mpox, που προηγουμένως ήταν γνωστός ως ευλογιά των πιθήκων, στη Ρωσία, δήλωσε η αρμόδια ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία, μία ημέρα μετά τον διεθνή συναγερμό που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η Ρωσία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό της μόλυνσης έγκαιρα και συστηματικά. Η κατάσταση είναι υπό συνεχή έλεγχο, δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στη Ρωσία», ανέφερε η υπηρεσία.

Την Τετάρτη (14/08/2024), ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος για τον ιό mpox.

Η νόσος mpox είναι μια σπάνια ιογενής ασθένεια που είναι ενδημική στην Κεντρική και Δυτική Αφρική. Η πρώτη περίπτωση μετάδοσης αυτής της ασθένειας από ζώο σε άνθρωπο καταγράφηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1970. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός αυτός μεταδίδεται συνήθως στον άνθρωπο από άγρια ​​ζώα, όπως τρωκτικά και πρωτεύοντα, ενώ η δευτερογενής εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων είναι περιορισμένη. Συνήθως ο συντελεστής θνησιμότητας κατά τις εστίες mpox κυμαίνεται από 1% έως 10% με την πλειοψηφία των θανάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Σήμερα, στην ήπειρο εξαπλώνεται ένα νέο στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Σεπτέμβριο του 2023 και ονομάστηκε Clade Ib. Το στέλεχος αυτό είναι πιο θανατηφόρο και μεταδίδεται ευκολότερα από τα προηγούμενα. Αν κάποιος προσβληθεί από το Clade Ib μπορεί να εμφανίσει δερματικά εξανθήματα σε όλο το σώμα, ενώ με τα προηγούμενα στελέχη τα εξανθήματα περιορίζονταν στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.

Το 2022, μια παγκόσμια επιδημία της παραλλαγής 2 εξαπλώθηκε σε περίπου 100 χώρες. Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό τον Ιούλιο του 2022 λόγω της έξαρσης, αλλά τον Μάιο του 2023, ο συναγερμός έληξε. Η επιδημία είχε απολογισμό περίπου 140 νεκρούς και 90.000 κρούσματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή