Προσλήψεις γιατρών: Νέα κίνητρα για να σταματήσουν να κηρύσσονται άγονες οι θέσεις στα νησιά

Επιδόματα από 2.400 έως 7.200 ευρώ θα παίρνουν οι γιατροί που προσλαμβάνονται σε άγονες - δυσπρόσιτες περιοχές  

Αναισθησιολόγος
PIXABAY
3'

Έως και 7.200 ευρώ τον χρόνο παραπάνω θα μπορούν να πάρουν ως επίδομα, γιατροί, που εργάζονται σε άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές, ανάλογα με το, αν ανήκουν ή όχι στις κρίσιμες ειδικότητες, που έχουν έλλειψη.

Πρόκειται για γιατρούς Εσωτερικής Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής Ανατομικής Ακτινολογίας, Ιατρικής Βιολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής.

Το πρόβλημα με θέσεις που κηρύσσονται άγονες ξανά και ξανά, ειδικά σε απομονωμένα νησιά, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει από την πολιτεία, παραμένει.

Τι ζητούν οι γιατροί εκτός από χρήματα

Οι γιατροί, που προσλαμβάνονται σε απομακρυσμένες περιοχές διαμαρτύρονται, ότι λόγω έλλειψης προσωπικού στα μικρά ή και σε μεγαλύτερα νησιά, δεν υπάρχουν άνθρωποι να τους καλύψουν ούτε καν, αν αρρωστήσουν ή αν χρειαστεί για οποιαδήποτε λόγο να βρεθούν μακριά από το νησί ή την περιοχή, που εργάζονται.

Το πρόβλημα είναι έντονο κατά κύριο λόγο σε νησιά, που είναι απομακρυσμένα, πολύ τουριστικά ή σε ηπειρωτικές, ακριτικές περιοχές ή ορεινούς όγκους, όπου η επικοινωνία είναι δύσκολη και αναγκάζονται σε συνεχείς εφημερίες.

Οι συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας έχουν ζητήσει επιπλέον μέτρα, πέραν των επιδομάτων, ώστε να μπορεί ένας γιατρός να αντικατασταθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ζητούν επίσης ένας γιατρός, να μπορεί από καιρό σε καιρό να παρακολουθεί σεμινάρια, ώστε να μην χάνει επαφή με τις τεχνολογικές και ιατρικές εξελίξεις στο επάγγελμα.

Κατά άλλους μάλιστα, σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο θα ήταν η ενίσχυση της τηλεϊατρικής, ώστε να μπορεί κι ο νέος γιατρός, που συνήθως καταλαμβάνει τη θέση να αισθάνεται πιο σίγουρος για τα δύσκολα περιστατικά, που απαιτούν μεγαλύτερη εμπειρία.

Τι επιδόματα προβλέπονται για τις άγονες περιοχές

Οι άγονες περιοχές που εντάσσονται στη λίστα Α΄ σήμερα είναι 32 και οι άγονες, που είναι στη λίστα Β’ είναι 20. Με τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται, μετά και το τραγικό περιστατικό της παιδιάτρου στη Σάμο που έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω των αλλεπάλληλων εφημεριών, αυξάνονται οι περιοχές στη λίστα Α’ που έχουν μεγαλύτερη επιδότηση και εισάγονται και νέες περιοχές στη λίστα Β΄, που δεν είχαν επιδότηση.

Σήμερα οι γιατροί που είναι στον κατάλογο Α΄ παίρνουν περίπου 1.000 ευρώ τον χρόνο ως επίδομα ενώ σε περιοχές που είναι στον κατάλογο Β΄ παίρνουν περίπου 500 ευρώ.

Με τα νέα μέτρα που προβλέπονται για την ενίσχυση των άγονων περιοχών, οι γιατροί που προσλαμβάνονται στη λίστα Α΄ θα πληρώνονται με επιπλέον 3.600 ευρώ τον χρόνο. Αν όμως ανήκουν στις έξι βασικές ειδικότητες, που λείπουν, θα παίρνουν έως 7.200 ευρώ μικτά επιπλέον τον χρόνο. Αντίστοιχα όσοι γιατροί προσλαμβάνονται σε περιοχές που ανήκουν στη Β’ λίστα θα παίρνουν 2.400 ευρώ μικτά τον χρόνο ενώ ανήκουν στις 6 ειδικότητες, που παρουσιάζουν ελλείψεις, θα παίρνουν επιπλέον 4.800 μεικτά ανά έτος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή