ΠΟΕΔΗΝ: 45.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία

Πανυγειονομικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ

ΠΟΕΔΗΝ
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το προσωπικό στο ΕΣΥ συνεχώς μειώνεται
INTIME NEWS
6'

Με συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ξεκινά το πρωί της Παρασκευής (06/09/2024) η πανελλαδική κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), εν όψει των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ και της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΠΟΕΔΗΝ θέτει όλα τα ζητήματα που απασχολούν το δημόσιο σύστημα υγείας, ξεκινώντας από την ελλιπή χρηματοδότηση, ως γενεσιουργό αιτία της πλειονότητας των προβλημάτων: «Οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ».

Παραμένουν οι λίστες αναμονής για χειρουργείο

Για τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας για τη στήριξη του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι αντί να το ενισχύουν, επιτρέπουν την περαιτέρω αγοροπωλησία υπηρεσιών υγείας εντός του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά την Ομοσπονδία, είναι τα απογευματινά χειρουργεία. «Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή κλείνουν ένα εξάμηνο λειτουργίας. Πάνω από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής εκ των οποίων τα 30.000 περίπου από ένα έτος έως και πέντε έτη. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 5.000 απογευματινά χειρουργεία. Οι περισσότεροι εξ αυτών των ασθενών που χειρουργήθηκαν δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής.

Ακόμη δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του Πρωθυπουργού για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το ταμείο ανάκαμψης. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των Νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Εάν προσληφθεί προσωπικό και ανοίξει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών σε λιγότερο του ενός έτους θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής.

Οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστα αναμονής είναι σαφές ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. Εάν είχαν θα είχαν ήδη απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχουμε 10.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής. Μέχρι τώρα, σε έξι μήνες έγιναν 500 περίπου απογευματινά χειρουργεία. Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών εκτός λίστας αναμονής. Ο αριθμός χειρουργείων σε αναμονή παραμένει στις 10.000. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες 50 απογευματινά χειρουργεία. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για επιτυχία αυτού του μέτρου;»

Δεν ανακόπτονται οι μαζικές αποχωρήσεις από το ΕΣΥ

Στο ίδιο σκεπτικό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που είναι θεμελιώδης αρχή σύστασης του ΕΣΥ, ευνοεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ». Εκτιμά δε, ότι «τα μέτρα αυτά δεν θα ανακόψουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων, δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πολλά έτη επιτρέπεται οι ιδιώτες γιατροί να εργάζονται στο ΕΣΥ με καλύτερες παροχές και αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ, παρά ταύτα αρνούνται να το πράξουν».

Ως προς το μισθολογικό, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών. «Δεν μπορεί να προσελκύσει γιατρούς το σύστημα με μισθούς 1.800 ευρώ το μήνα, νοσηλευτές με 800 ευρώ το μήνα, τραυματιοφορείς με 690 ευρώ το μήνα. Προτιμούν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και πολύ καλύτερες αμοιβές και παροχές. Δεν είναι δυνατόν οι νοσηλευτές και οι άλλοι υγειονομικοί να είναι αναγκασμένοι να εργάζονται έως 67 ετών ή 45 χρόνια για να πάρουν σύνταξη επειδή δεν γίνεται το αυτονόητο, να θεσμοθετηθεί η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα». Η κυβέρνηση επιχειρεί, ωστόσο, να βελτιώσει τα εισοδήματα του υγειονομικού προσωπικού με απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς. «Όμως είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά οδηγούνται σε αποτυχία αφού οι ασθενείς δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν τις υπηρεσίες στο γκισέ των Νοσοκομείων και το υγειονομικό προσωπικό παρ’ ότι έχει οικονομικές ανάγκες δεν αντέχει να υποστηρίξει το μέτρο αυτό λόγω εργασιακής εξουθένωσης».

45.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το προσωπικό στο ΕΣΥ συνεχώς μειώνεται. «Με βάση τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαιώνεται το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων. Την 1η Ιανουαρίου του 2022 ως τακτικό προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 75.022 υπάλληλοι. Την 1η Ιανουαρίου του 2023 υπηρετούσαν 72.986 υπάλληλοι. Την 1η Ιανουαρίου του 2024 70.582 υπάλληλοι. Την 1η Ιουνίου του 2024 (έως τότε διαθέτουμε στοιχεία) 70.096 υπάλληλοι. Από τον Ιανουάριο του έτους 2022 έως και τον Μάιο του έτους 2024, σε 2,5 χρόνια το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους. Στους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2024, από 1η Ιανουαρίου έως τέλος Μαΐου το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 500 υπαλλήλους. Δηλαδή αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεις 500 υπαλλήλων.

Στα νοσοκομεία έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων. Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000. Υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι πολλών μορφών (επικουρικοί, ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλπ). Υπηρετούν 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που σταδιακά απολύονται, όταν τα νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς εκχώρησης των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με ωράρια εργασίας πλήρους απασχόλησης και αμοιβές μερικής απασχόλησης».

Πάνω από 1 δισ. τα ληξιπρόθεσμα

Τα μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων, έχουν υπερβολικά υψηλή επισκεψιμότητα στις εφημερίες με αποτέλεσμα να υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία ωρών στα επείγοντα, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. «Γολγοθάς για το προσωπικό η διευθέτηση των ασθενών που εισέρχονται, νοσηλεύονται σε ράντζα – φορεία, σε άσχετες κλινικές με την πάθησή τους. Οι χειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων γεμίζουν με παθολογικά περιστατικά. Ένας από τους λόγους που είμαστε πρωταθλητές στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες νοσηλείας ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. «Έχουμε ανάγκη να λειτουργήσουν περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια τα οποία όμως να λειτουργούν με ασφάλεια. Λέμε "όχι" στις συγχωνεύεις, καταργήσεις νοσοκομείων» που είναι αιτία πολέμου για την ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι «τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να μετράμε την πληρότητα». την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ.

Περιγράφοντας, τέλος, τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στην Ψυχική Υγεία, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την υγεία με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να υπάρξει αντιστροφή της πορείας απαξίωσης του ΕΣΥ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή