Αυτά είναι τα νέα κίνητρα για τους γιατρούς στις άγονες περιοχές - Τι προβλέπει η απόφαση

Το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να προσελκύσει γιατρούς ώστε να μην βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές

Κέντρο Υγείας
Το επίδομα αγόνου καθορίζεται με ένα χρόνο καθυστέρηση
INTIME NEWS
3'

Το δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πήρε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (05/09/2024), η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νέα κίνητρα προς τους γιατρούς, οι οποίοι θα υπηρετούν σε άγονες περιοχές της χώρας.

Η απόφαση δημοσιεύεται δύο ημέρες πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο (07/09/2024), κατά την οποία αναμένεται να ανακοινώσει και άλλα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ. Πάντως, το επίδομα αγόνου για το οποίο φωνάζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εδώ και καιρό, καθορίζεται με έναν χρόνο καθυστέρηση, καθώς η έκδοση της ΚΥΑ εκκρεμεί από τις 30 Ιουνίου 2023 και ενώ μόλις ολοκληρώνεται μία ακόμη καλοκαιρινή σεζόν που βρήκε τις δομές υγείας στα νησιά με ελλείψεις.

Με την ΚΥΑ, που υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, καθορίζεται το ύψος του επιδόματος και οι προϋποθέσεις, καθώς και οι άγονες περιοχές κατηγορίας Α και Β.

Όπως έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πλατφόρμα Χ, τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι: «Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ».

Για τις ειδικότητες στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων προβλέπεται επιπλέον επίδομα: «Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α και επιπλέον οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β».

Επομένως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ιατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες σε έλλειψη, 7.200 ευρώ. Οι ιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες 4.800 ευρώ.

Σημειώνεται πως το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται και σε περίπτωση εκπαιδευτικής άδειας ή άλλης κατηγορίας θεσμοθετημένης άδειας του γιατρού. Με τα κίνητρα αυτά, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να προσελκύσει γιατρούς ώστε να μην βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή