Με ψυχιάτρους ενηλίκων οι εφημερίες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Για «επικίνδυνη πρακτική» κάνει λόγο η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία - Διακριτές οι ειδικότητες της ψυχιατρικής ενηλίκων και παιδιών - εφήβων

νοσοκομείο
Να εξυπηρετούνται με ασφάλεια οι ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, ζητά η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας
INTIME NEWS
2'

Την ανάκληση της απόφασης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για την κάλυψη των κενών στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με ψυχιάτρους ενηλίκων, ζητά η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η ΥΠΕ αποφάσισε να εφημερεύουν ψυχίατροι ενηλίκων στην κλινική, προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν εφημερίες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, υποστηρίζει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζει τέτοιες κινήσεις «επισφαλή και επικίνδυνη τακτική». Όπως τονίζει, οι ειδικότητες της ψυχιατρικής ενηλίκων και παιδιών - εφήβων είναι διακριτές.

«Ως επίσημος θεσμικός φορέας των ψυχιάτρων παιδιών και εφήβων θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι ειδικότητες της Ψυχιατρικής Ενηλίκων και της Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων είναι διακριτές, με διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει στις ανάγκες του πληθυσμού στον οποίο απευθύνεται η κάθε ειδικότητα» αναφέρει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, σε επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση της ΥΠΕ.

«Καθίσταται σαφές ότι η εφημέρευση ψυχιάτρων σε Τμήματα Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων (και το αντίθετο φυσικά) αποτελεί μια επισφαλή και επικίνδυνη τακτική και η οποία στερεί στους ανήλικους το δικαίωμα να απολαμβάνουν τη βέλτιστη και ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα» προσθέτει και ζητά την άμεση ανάκληση του μέτρου αυτού και την έναρξη διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Υγείας, της 7ης ΥΠΕ, της διευθύντριας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου και των εκπροσώπων της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας για την εξεύρεση μόνιμης και ουσιαστικής λύσης. Προτείνει μεταξύ άλλων την «παροχή κινήτρων - οι συγκεκριμένες θέσεις του ΕΣΥ να θεωρηθούν κατ' εξαίρεση άγονες -, άμεση προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ Παιδοψυχιατρικής από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να εξυπηρετούνται με ασφάλεια οι ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων της περιοχής».

Τέλος, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας διαμαρτύρεται έντονα γιατί δεν ενημερώθηκε και δεν συνεδρίασε για το θέμα η αρμόδια Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ζητεί να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά σε εφημερία Τομέα δεν έχει ευδοκιμήσει σε κανένα νοσοκομείο της χώρας και διεθνώς αφού θεωρήθηκε από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα ως ένα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία μέτρο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή