«Δεν θα ανακοπεί το κύμα αποχωρήσεων» από το ΕΣΥ - Τι λένε οι υγειονομικοί για τις εξαγγελίες

Για μείωση και όχι «τριπλασιασμό» του επιδόματος αγόνου κάνει λόγο η ΟΕΝΓΕ - Εξαιρέθηκαν νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ 

Νοσηλευτές
«Οι μισθοί των υγειονομικών βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
6'

Αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους θα έχουν δει οι γιατροί στη δημόσια υγεία στις αρχές του επόμενου έτους, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, από το 2019 έως το 2025, οι αυξήσεις σωρευτικά θα κυμαίνονται από 22,2% έως 36,6%.

Σε αυτές υπολογίζεται η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, η μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στο μισθολόγιο το 2022, το ειδικό επίδομα για τις ΜΕΘ, η αύξηση στο βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων το 2024, η αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών, αλλά και το νέο επίδομα αγόνου.

Οι υγειονομικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι είναι ανεπαρκείς οι κινήσεις αυτές και δεν θα ανακόψουν το κύμα αποχωρήσεων από το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Μείωση στην πραγματικότητα»

Μάλιστα, για το επίδομα αγόνου αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι πρόκειται για ενίσχυση. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει ότι «παρουσιάζουν ως τριπλασιασμό και εξαπλασιασμό, τη μείωση στην πραγματικότητα του επιδόματος αγόνου που θα έπρεπε να παίρνουν οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, αν βέβαια εφάρμοζαν τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το επίδομα αγόνου που δίνεται σε ειδικευμένους γιατρούς είναι μικρότερο και από αυτό που δίνεται στους αγροτικούς γιατρούς (400 ευρώ) για άγονες και προβληματικές περιοχές. Επιπλέον από το επίδομα αγόνου εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί».

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, μέχρι την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οι προσαυξήσεις επί του βασικού μισθού θα έπρεπε να καταβάλλονται ως εξής:

«α) Σε προβληματικές και άγονες περιοχές Α' κατηγορίας:

Για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου υπηρεσίας δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αναδρομικά για όλο τον χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αναδρομικά για όλο τον δεύτερο χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου σαράντα τοις εκατό (40%) αναδρομικά για όλο τον τρίτο χρόνο και

Για κάθε ένα συμπληρούμενο χρόνο μετά τα τρία χρόνια, πενήντα τοις εκατό (50%) αναδρομικά.

β) Σε προβληματικές και άγονες περιοχές Β' κατηγορίας:

Για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου οκτώ τοις εκατό (8%) αναδρομικά για όλο τον χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αναδρομικά για όλο τον χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου είκοσι τοις εκατό (20%) αναδρομικά για όλο τον τρίτο χρόνο και

Για κάθε ένα συμπληρωμένο χρόνο, μετά τα τρία χρόνια είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αναδρομικά.

Ωστόσο με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια οι προσαυξήσεις υπολογίζονται επί "θεωρητικού" βασικού μισθού, που προκύπτει από τη μετατροπή σε ευρώ του βασικού μισθού του 1983!

Π.χ. Επιμελητής Α’ και βασικό μισθό 2.075 ευρώ, με τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου προϋπηρεσίας (πραγματικό παράδειγμα), αντί να παίρνει μηνιαίο κίνητρο αγόνου 830 ευρώ (40% Χ 2.075) παίρνει 88,04 ευρώ το μήνα (δηλαδή η προσαύξηση του 40% δίνεται σε θεωρητικό βασικό μισθό 220,10 ευρώ αφού ο γιατρός της αντίστοιχης βαθμίδας το 1983 έπαιρνε 75.000 δρχ.).

Αυτές είναι οι περίφημες αυξήσεις στο επίδομα αγόνου που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Αυξήσεις στο επίδομα αγόνου με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Και επειδή η προσφιλής τακτική του υπουργού Υγείας όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις δίκαιες διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας, και πριν να χάσει την ψυχραιμία του και μας αποκαλέσει κάφρους και ανθρωπάκια επειδή του χαλάμε τις φιέστες που στήνει, είναι να κάνει έκκληση στην "κοινή λογική" και τα μαθηματικά, τον καλούμε να μας απαντήσει πώς μπορεί η ετήσια προσαύξηση επί του βασικού μισθού, 1.056,48 στο παραπάνω συγκεκριμένο, πραγματικό παράδειγμα, να είναι μικρότερη του μηνιαίου βασικού μισθού (2.075 ευρώ);»

Εξαιρέθηκαν οι νοσηλευτές

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τόνιζει ότι «ο πρωθυπουργός για τη Δημόσια Υγεία στη ΔΕΘ εξήγγειλε μόνο κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις άγονες περιοχές, την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών 22% των ιατρών, 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το ταμείο ανάκαμψης. Τα κίνητρα στους γιατρούς στις άγονες περιοχές θα κριθούν στις επόμενες προκηρύξεις ιατρών με δεδομένο ότι οι μισθοί των γιατρών είναι χαμηλοί και η διαβίωση στις εν λόγω περιοχές ακριβή. Ο μισθός του νέου γιατρού Επιμελητή Β’ είναι 1.216 ευρώ. Το απαράδεκτο όμως είναι ότι εξαιρέθηκαν του εν λόγω κινήτρου το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας. Ούτε ευρώ αύξηση. Οι αποχωρήσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι μαζικές. Στις υγειονομικές μονάδες των άγονων περιοχών έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊτρικό, λοιπό προσωπικό και σε διασώστες».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι μισθοί των υγειονομικών βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη που μάλιστα ανακοινώθηκαν αυξήσεις στο κατώτατο μισθό. Ο νέος Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λαμβάνει 816 ευρώ το μήνα, ο ΔΕ Β. Νοσηλευτής 716 ευρώ το μήνα και ο τραυματιοφορέας 556 ευρώ το μήνα. Οι περισσότεροι εκ των υγειονομικών αμείβονται με χαμηλότερο μισθό από το κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη με δεδομένο ότι εμείς λαμβάνουμε 12 μισθούς κατ’ έτος και όχι 14 μισθούς όπως στον ιδιωτικό τομέα.

Οι Νοσηλευτές για φουλ κυκλικό ωράριο 7 νύκτες, 7 απογεύματα, 3 αργίες λαμβάνουν 100 ευρώ το μήνα. Εξαγγέλθηκαν αυξήσεις 20% στα νυκτερινά των ένστολων. Τίποτα για τους ήρωες του υγειονομικού πολέμου επί πανδημίας. Η αυτοτελή φορολόγηση των πρόσθετων αμοιβών δεν αφορά τα νυκτερινά και τις αργίες του Νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων παρά μόνο τις εφημερίες των γιατρών. Παρακρατείται φόρος στην πηγή (Νοσοκομείο) 20% για εφημερίες, νυχτερινά και ενώ με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού οι εφημερίες θα έχουν αυτοτελή φορολόγηση, τα νυκτερινά του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων ειδικοτήτων εντάσσονται στη φορολογία κλίμακας του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.

Οι εφημερίες των γιατρών όπως και τα νυχτερινά, οι αργίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού έπρεπε να είναι αφορολόγητες ή έστω με αυτοτελή μονοψήφιο ποσοστό φορολόγησης».

Το ΕΣΥ θέλει χρήματα, κίνητρα και προσωπικό, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή