Υπουργείο Υγείας: Πάνω από 1.500 γιατροί του ΕΣΥ είπαν «ναι» στο ιδιωτικό έργο

Ικανοποιητική βρίσκει το υπουργείο Υγείας την πρώτη ανταπόκριση των γιατρών του ΕΣΥ 

Υπουργείο Υγείας: Πάνω από 1.500 γιατροί του ΕΣΥ είπαν «ναι» στο ιδιωτικό έργο
Eurokinissi
3'

Την πεποίθηση ότι ο αριθμός των γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι ασκούν και ιδιωτικό έργο, θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη (11/09/2024), στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, το 14,3% των γιατρών του ΕΣΥ των νοσοκομείων και το 5,7% των γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), έχουν υποβάλει αίτηση για άσκηση ιδιωτικού έργου. Σε απόλυτους αριθμούς, πρόκειται για 1.372 γιατρούς νοσοκομείων και 158 γιατρούς Κέντρων Υγείας. Συνολικά, οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ είναι περίπου 21.000. Η γεωγραφική κατανομή των αιτήσεων είναι ομαλή σε όλη τη χώρα, σημείωσε ο Υφυπουργός.

Συγκεκριμένα, 438 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, 227 αιτήσεις στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, 173 στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, 250 στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, 156 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 185 στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου - Ιονίων - Ηπείρου και Δ. Ελλάδας και 101 στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ, η οποία θα συμπεριλάβει τους ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς και θα κάνει πιο ευέλικτη τη διαδικασία, συνεπώς, το υπουργείο Υγείας αναμένει να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών του ΕΣΥ με ιδιωτικό έργο. Υπενθυμίζεται πως προϋποθέσεις αποτελούν η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου και η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%. Η άδεια απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής έχει εξάμηνη διάρκεια.

Ο υφυπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία συνολικά για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου συστήματος υγείας. Τόνισε πως το 2019 το ΕΣΥ διέθετε 78.272 υπαλλήλους, ενώ σήμερα αριθμεί 86.138, σημειώνοντας αύξηση κατά 10%. «Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο "Ευαγγελισμός" έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχαν πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο "Ευαγγελισμός" έχει 165 παραπάνω γιατρούς και το "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης 190», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχουν, νοσοκομεία, κυρίως στην περιφέρεια, τα οποία έχουν λιγότερο προσωπικό.

Σχετικά με τις απολαβές των γιατρών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς 10%, ενώ τον Αύγουστο του 2022 δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ. Αυξήσεις υπήρξαν και στα επιδόματα και τις εφημερίες, με τα ποσά να κυμαίνονται από 20 έως και 600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη δυσκολία της. Από τον Ιανουάριο, οι εφημερίες θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση. Οι μισθολογικές αυξήσεις κυμαίνονται από 19% έως 22% για γιατρούς, με το ύψος των αποδοχών να εξαρτάται από τη θέση και την περιοχή υπηρεσίας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή