Πόσες ώρες ξεκούρασης χρειάζεστε σε κάθε ηλικία

Πόσο ύπνο χρειάζονται οι άνθρωποι ανάλογα με την ηλικία τους 

Πόσες ώρες ξεκούρασης χρειάζεστε σε κάθε ηλικία
3'

Η εφηβεία και το γήρας επηρεάζουν τον ύπνο και την ξεκούραση. Και ενώ οι έφηβοι κοιμούνται συχνά και αργά, οι ηλικιωμένοι πέφτουν για ύπνο από νωρίς το βράδυ.

Μωρά

Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα μωρά τριπλασιάζουν το βάρος τους και με τον πολύωρο ύπνο πετυχαίνουν σωματική και γνωστική ανάπτυξη.Από τη γέννηση έως τους τρεις μήνες, τα μωρά κοιμούνται 14 έως 17 ώρες την ημέρα.

«Υπάρχουν πολλές νέες νευρικές συνδέσεις που σχηματίζονται και πολλές νέες γνώσεις σε εξέλιξη», δήλωσε στο TIME ο διευθυντής χειρουργικής ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Γι Κάι. «Όλα είναι καινούργια και αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας των αναγκών ύπνου για αυτήν την ηλικία».

Από τέσσερις έως δώδεκα μήνες, τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται λιγότερο καθώς προσαρμόζονται σε κιρκάδιο ρυθμό.

Νήπια

Οι ανάγκες ύπνου ξεκινούν να μειώνονται καθώς τα μωρά περνούν στην παιδική ηλικία και οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται. Τα παιδιά χρειάζονται 11-14 ώρες ύπνου από ένα έως δύο ετών και 10-13 ώρες από τρία έως πέντε.

Κάποιο μέρος αυτού του ύπνου κατανέμεται στον χρόνο του μεσημαριανού ύπνου, που μειώνεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, στους 18 μήνες τα περισσότερα νήπια έχουν κατά μέσο όρο έναν μεσημεριανό ύπνο την ημέρα, που διαρκεί μία έως τρεις ώρες. Από τα τρία χρόνια και μετά, οι απαιτήσεις διαφέρουν από παιδί σε παιδί, με κάποια να το καταργούν εντελώς.

Εφηβική ηλικία

Η εφηβεία φέρνει μεταβαλλόμενες ανάγκες και μια έναρξη προκλήσεων. Συνιστάται στους έφηβους να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες κάθε βράδυ.

«Πολλοί έφηβοι απλώς καθυστερούν να κοιμηθούν», εξήγησε ο Κάι. «Γι’ αυτό αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πρωινό ξύπνημα και τις πρώτες ώρες στο σχολείο. Γι' αυτό το μεσημέρι μπορεί να επιλέξουν να κοιμηθούν.

Έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι που κοιμούνται τακτικά για 30 έως 60 λεπτά την ημέρα έχουν βελτιωμένη προσοχή, ικανότητα μη λεκτικής λογικής και χωρική μνήμη.

Ενήλικες

Όταν φτάνουμε στο σημείο της ενηλικίωσης, το σώμα βρίσκεται σε «λειτουργία συντήρησης». Επομένως έχουμε μειωμένες ανάγκες ύπνου, με επτά έως οκτώ ώρες να είναι το απόλυτο.

Εάν χρειάζεστε περισσότερα, ο Κάι προειδοποιεί ότι μπορεί να πάσχετε από μια διαταραχή ύπνου, όπως άπνοια ύπνου ή υπερυπνία και θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Για όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου τους, οι ειδικοί προτείνουν βραδινή άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Και αν ψάχνετε για έναν άλλο λόγο για να πατήσετε το snooze το Σάββατο, οι ερευνητές λένε ότι ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Εάν ελπίζετε να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα, οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να κοιμάστε επαρκώς.

Ηλικιωμένοι

Μετά τα 65, η παραγωγή και η απελευθέρωση μελατονίνης μειώνεται, με αποτέλεσμα λιγότερο και ελαφρύτερο ύπνο. Καθώς το σώμα γερνά, η ούρηση μπορεί να γίνει πιο συχνή, διαταράσσοντας τα πρότυπα ύπνου.

Η προχωρημένη ηλικία σχετίζεται επίσης με έναν προχωρημένο κιρκάδιο ρυθμό που προκαλεί το σώμα να έχει ανάγκη να κοιμηθεί νωρίτερα όπως και να ξυπνά, αλλά ο στόχος θα πρέπει να είναι οι επτά έως οκτώ ώρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή