Καρκίνος του παχέος εντέρου: Όλη η διαδικασία για τα self-test και ο ρόλος των φαρμακοποιών

Ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

φαρμακείο
Ήδη έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ
Eurokinissi
4'

Με ενημερωτικά φυλλάδια και βίντεο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες που δικαιούνται των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων του προγράμματος «Προλαμβάνω» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο ρόλος των φαρμακοποιών στη διαδικασία είναι αναβαθμισμένος, καθώς είναι αυτοί που προμηθεύουν τα ειδικά self-test στους πολίτες, αλλά και δηλώνουν στο σύστημα το αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα 50 - 69 ετών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολο Βαλτά, μέχρι την Τετάρτη (23/10/2024) είχαν σταλεί 1.400.000 sms, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Ήδη έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, Κοινοτικός Φαρμακοποιός, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΦΣ, την Πέμπτη (24/10/2024). Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.

Για τη διαδικασία του προγράμματος, οι φαρμακοποιοί τόνισαν τα εξής:

Τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90%). Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Διάρκεια ειδοποίησης: Οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του Α.Μ.Κ.Α. τους.

Παροχή self-test: Το self-test που διανέμεται είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να γίνει στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του.

Καταχώρηση αποτελέσματος: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται η σημασία της καταχώρησης του αποτελέσματος του self-test, ύστερα από τη διενέργειά του. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.

Παρακολούθηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος: Αντίθετα, σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.

Τρόπος διεξαγωγής του self-test: Η εκτέλεση του τεστ είναι απλή. Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο ρόλος των φαρμακοποιών

Οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση των τεστ, στην ενημέρωση των δικαιούχων και στη λεπτομερή επεξήγηση της ορθής διαδικασίας διενέργειάς του στο σπίτι από τους πολίτες. Επίσης είναι επιφορτισμένοι με την καταχώρηση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα καθώς και με την καθοδήγηση των πολιτών, στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα τεστ, για τα επόμενα βήματα. Εξασφαλίζουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

«Τα φαρμακεία ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούν σημείο αναφοράς για την πρόληψη με αποδεδειγμένα πλέον τα οφέλη για την Δημόσια Υγεία και η Πολιτεία οφείλει να "εκμεταλλευτεί" αυτό το πλεονέκτημα, που πηγάζει από την επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευση του Φαρμακοποιού, από την προσβασιμότητα και την χωροταξική κατανομή των φαρμακείων καθώς και από το υψηλό βαθμό αποδοχής και εμπιστοσύνης που έχουν από τους πολίτες» τόνισε, τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή