Η μεσογειακή διατροφή δίνει επιπλέον χρόνια ζωής
«Είσαι αυτό που μαγειρεύεις» (You are what you cook), είναι ο τίτλος ενός από τα βιβλία που έχει γράψει και εκδώσει φέτος η ομογενής διατροφολόγος δρ. Αντιγόνη Κουρή-Μπλάζου.
Περιέχει 80 συνταγές ελληνικής -μεσογειακής δίαιτας και ανοίγει τον δρόμο στους Αυστραλούς όχι μόνο για καλύτερη υγεία, αλλά και γευστικότερη καθημερινή εμπειρία.
Η δρ. Αντιγόνη Κουρή-Μπλάζου θεωρεί ότι η χορτοφαγία, όταν συνδυάζεται με όσπρια και ξηρούς καρπούς είναι η υγιεινότερη διατροφή.
Στην έρευνα, που διενήργησε πριν χρόνια, η ομογενής επιστήμονας διαπίστωσε ότι «τα επίπεδα παχυσαρκίας και διαβήτη είναι 2-3 φορές υψηλότερα στην πρώτη γενιά Ελληνοαυστραλών, ιδιαίτερα των γυναικών. Υπάρχουν δε και άλλες μελέτες, που στηρίζουν αυτή τη διαπίστωση».
Η ίδια τονίζει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ηγείται έρευνας στο πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης με αντικείμενο το σωματικό βάρος Ελλήνων άνω 65 χρόνων, την υγεία τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. Τα στοιχεία, που θα προκύψουν θα συγκριθούν με εκείνα αντίστοιχης έρευνας, που διενεργεί για τον ελλαδικό χώρο το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών».
Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες έρευνες με τους Κρήτες της Αυστραλίας και εκείνους της Κρήτης, καθώς επίσης και τους Κύπριους με το ίδιο σύστημα.
«Ο στόχος είναι να εντοπιστεί ο ρόλος που παίζει η σύγχρονη διατροφή των ομάδων αυτών στην παχυσαρκία και την υγεία των ατόμων γενικά».
Η δρ. Κουρή-Μπλάζου αποδίδει το φαινόμενο της παχυσαρκίας της πρώτης γενιάς ομογενών στις αλλαγές που οι ίδιοι έκαναν σε σχέση με τη διατροφή τους, όταν έφτασαν στην Αυστραλία, κυρίως αντικαθιστώντας την υγιεινή μεσογειακή δίαιτα με μεγάλες ποσότητες κρέατος και φαγητά πλούσια σε ζωικά λίπη.
Έπειτα από 20 χρόνια, όταν διαπίστωσαν ότι αυτό το είδος της διατροφής είχε επιπτώσεις στην υγεία τους και αναγκάστηκαν να κάνουν ορισμένες αναπροσαρμογές, ήταν δύσκολο να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα. «Ο λόγος είναι ότι, όταν το επιπλέον βάρος εγκατασταθεί για μεγάλο διάστημα στο σώμα, δεν φεύγει εύκολα. Χρειάζονται δραστικά μέτρα, ισχυρή θέληση και αυτοπειθαρχία» εξηγεί.
Προγενέστερη έρευνα του πανεπιστημίου La Trobe, είχε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι στη μεσογειακή δίαιτα υπάρχουν «προστατευτικά» στοιχεία. Οι Έλληνες που επιστρέφουν στις διατροφικές συνήθειες, τις οποίες είχαν στην Ελλάδα, καταναλώνοντας όσπρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, ζουν περισσότερο, έστω και αν είναι υπέρβαροι.
«Είναι ενθαρρυντικό ότι πολλοί Έλληνες της πρώτης γενιάς επιστρέφουν στη μεσογειακή δίαιτα. Όσοι δεν μπορούν να χάσουν το επιπλέον βάρος που έχουν, ας τρώνε τουλάχιστον υγιεινά για να προστατέψουν, όσο είναι δυνατόν, την υγεία τους» σημειώνει η ομογενής διατροφολόγος και τονίζει στο ΑΜΠΕ: «Επίσης, ο τρόπος που μαγειρεύουν συνήθως οι Έλληνες, σιγοβράζοντας το φαγητό, είναι πολύ πιο υγιεινός».