Τα βραβεία του Γαληνού έρχονται στην Ελλάδα

Εφάμιλλα των Νόμπελ, στα Prix Galien Ελλάδος υποψήφιες 12 φαρμακευτικές για 12 σκευάσματα και 4 διαγνωστικά.

Τα βραβεία του Γαληνού έρχονται στην Ελλάδα
6'

Ο θεσμός των Βραβείων του Γαληνού έρχεται το 2013 και στην Ελλάδα.

Τα Prix Galien αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη και θεωρούνται από τη βιομηχανία φαρμάκου, ισότιμα με τα βραβεία Νόμπελ.

Με τα βραβεία αυτά, βραβεύονται φαρμακευτικά προϊόντα και διαγνωστικά εργαλεία ή μηχανήματα, με κριτήριο την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στη χώρα μας, υποψήφια για βράβευση είναι 12 φαρμακευτικά προϊόντα και 4 διαγνωστικά εργαλεία και μηχανήματα, 12 φαρμακευτικών εταιρειών. Απ' αυτά, θα επιλεγούν τέσσερα από ισάριθμες κατηγορίες (καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν, καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν, καλύτερο «ορφανό» φάρμακο, καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα).

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Επιτροπή αξιολόγησής τους, αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες - γιατρούς, φαρμακολόγους, φαρμακοποιούς, βιολόγους, γενετιστές.

Σε σχετική εκδήλωση για την παρουσίαση του θεσμού στη χώρα μας, πρόεδρος των Prix Galien Greece κ. Τζένη Περγιαλιώτου ανέφερε πως «τα Prix Galien επιβραβεύουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κοινωνία. Η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και εργαλείων δεν συμβάλλει μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, αναμφισβήτητα σώζει ζωές. Με τα Prix Galien, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τα «καλύτερα των καλυτέρων» φαρμακευτικά σκευάσματα. Για το λόγο αυτό, τα Prix Galien έχουν δικαίως χαρακτηριστεί εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ».

Τα συγκεκριμένα βραβεία επινοήθηκαν στη Γαλλία το 1970 από τον φαρμακοποιό Roland Mehl. Από τότε, εκδηλώσεις για την απονομή των βραβείων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε 15 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βρετανία, Πολωνία, Ισραήλ, Καναδά, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη).

Κοινωνική συνεισφορά

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MSD κ. Karim Mikhail της εταιρίας που έχει βραβευθεί 37 φορές με το συγκεκριμένο βραβείο, σημείωσε πως αποτελεί τιμή για την Ελλάδα να φιλοξενεί τον θεσμό των Prix Galien, θεσμό μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται η πραγματική κοινωνική συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών, η οποία αφορά στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση των ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Η ύπαρξη του θεσμού Prix Galien στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια άλλη Ελλάδα: της προόδου και της επιστήμης.

Δήλωσε πως αποτελεί επίσης ιδιαίτερη τιμή για την MSD να στηρίζει το συγκεκριμένο θεσμό, στον οποίο συμμετέχει.

Ο κ. Mikhail κατά την ομιλία του τόνισε ότι το μέσο κόστος ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου υπολογίζεται σε 1,3 δισ. δολ. και αν πρόκειται για βιοτεχνολογικό προϊόν μπορεί να ξεπεράσει τα 1,8 δισ. δολάρια. Επιπλέον, μόνο 2 από τα 10 φάρμακα που εγκρίνονται φθάνουν σε πωλήσεις που αντισταθμίζουν το κόστος ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα δεν καλύπτουν ποτέ το κόστος ανάπτυξής τους. Από το 1950, περισσότερα από 1200 φάρμακα συνέβαλαν στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και συνεπώς στην αύξηση της παραγωγικότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Στη Γερμανία 32% της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης αποδίδεται στα νέα φάρμακα. Στον Καναδά, το 51% της μείωσης της θνησιμότητας αποδίδεται σε νέες θεραπείες καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Επίσης, βελτίωση της υγείας σημαίνει αύξηση του κοινωνικού πλούτου, αφού η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο κατά 1%, εξοικονομεί 500 εκατ. δολ. κατ΄ έτος, από παροχές υγείας τελικού σταδίου.

Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι τα καινούρια φάρμακα εξοικονόμησαν στη Μ. Βρετανία τα τελευταία 30 χρόνια, δυο φορές το ΑΕΠ της χώρας!

Και ακόμη, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά ένα έτος, ισοδυναμεί με 4% αύξηση στο ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Michail, σημείωσε ότι η MSD συμβάλλει, με τη δέσμευσή της για επένδυση 5 εκατ. ευρώ στην βασική έρευνα και σε κλινικές μελέτες στη χώρα. Παράλληλα ενισχύει την ελληνική επιχειρηματικότητα, μέσω συνεργασιών με τοπικές επιχειρήσεις, για την παραγωγή του 48% των προϊόντων της που διαθέτει στην ελληνική αγορά.

Διέξοδος για ανάκαμψη

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κώστας Φρουζής υπογράμμισε ότι ο ΣΦΕΕ αναγνωρίζει πόσο σημαντική είναι η στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης ιδίως στην παρούσα περίοδο στη χώρα, όπου η Ανάπτυξη είναι η μοναδική διέξοδος προς την ανάκαμψη. Σημείωσε μάλιστα ότι κανένας άλλος κλάδος δεν επενδύει τόσα πολλά στην έρευνα και ανάπτυξη, με μεγάλο ρίσκο να χαθούν τεράστια κεφάλαια. «Για να καταλήξει ένα φάρμακο στην αγορά», είπε, «απαιτούνται 10 έως 15 χρόνια ερευνητικής προσπάθειας. Για κάθε 5.000 έως 10.000 πιθανές δραστικές ουσίες που αξιολογούνται, η μία καταλήγει να γίνει φάρμακο». Και σημείωσε πως μόνο το 20% των νέων φαρμάκων που είναι σε έρευνα και ανάπτυξη θα καταφέρει να πάρουν άδεια κυκλοφορίας. Από αυτά που θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας, μόνο το ένα στα πέντε θα έχουν εμπορική επιτυχία.

Η φαρμακευτική βιομηχανία δαπανά ετησίως πάνω από 60 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Για κάθε νέο φάρμακο, αναλογεί κόστος ανάπτυξης πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, το όφελος από την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων είναι εντυπωσιακό. Εκτιμάται ότι για κάθε ευρώ μίας συνταγής για φάρμακα, μειώνεται το νοσοκομειακό κόστος κατά 2,06 ευρώ. Το δε όφελος για την ανθρώπινη υγεία είναι ανεκτίμητο. «Χάρη στις καινοτόμες θεραπείες», ανέφερε ο κ. Φρουζής, «μειώθηκε παγκοσμίως κατά 26,4% η επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων από το 1999 έως το 2005. Έχει, επίσης, αυξηθεί κατά 83% ο δείκτης επιβίωσης ασθενών με καρκίνο και έχουν μειωθεί κατά 70% οι θάνατοι από AIDS».

Η ιατρική κοινότητα

Τη στήριξή του στο θεσμό των Prix Galien εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ μίλησε για τη αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του θεσμού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο των ιστορικών αλλαγών στη συνταγογράφηση και στη χορήγηση φαρμάκων. Ο σημαντικός αυτός θεσμός – σημείωσε - μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη του σπουδαίου έργου των φαρμακευτικών εταιριών στη χώρα μας, μέσα από την έρευνα για νέες θεραπείες, νέες τεχνολογίες, επιστημονικές καινοτομίες, που θα δώσουν νέα ώθηση στο ιατρικό λειτούργημα και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Η ζωή και η υγεία των πολιτών, με τη θεσμοθέτηση των φθηνότερων φαρμάκων τριτοκοσμικών χωρών στην ελληνική αγορά», πρόσθεσε, «τίθεται σε κίνδυνο στο κατώφλι του 2013. Αποτελεί πλήγμα στην ιστορία της ιατρικής που κατατάσσει την Ελλάδα σε ένα κοινωνικό, επιστημονικό και υγειονομικό τριτοκοσμικό επίπεδο. Δηλώσαμε επανειλημμένα ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα, διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου. Θεωρούμε κοινωνικό έγκλημα τη σημερινή πραγματικότητα που ξεκινάει για τη χώρα μας, μέσα από πολιτικές και πολιτικούς που βάζουν πάνω από τη ζωή του Έλληνα Πολίτη, τα λογιστικά κριτήρια των οριζόντιων περικοπών».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή