Αφήνουν χωρίς φάρμακα τις σοβαρές παθήσεις!

Στην τύχη τους αφήνονται ασθενείς με σοβαρές παθήσεις οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να πάρουν τα ακριβά φάρμακά τους, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να «κόψει» 67 φάρμακα!

Αφήνουν χωρίς φάρμακα τις σοβαρές παθήσεις!
2'

Μάλιστα, τα αρμόδια στελέχη επιχειρηματολογούν, λέγοντας πως διαγράφηκαν φάρμακα που κακώς είχαν ενταχθεί στη λίστα των φαρμάκων που διατίθενται δωρεάν από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και πως οι ασθενείς μπορούν να τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Υποστήριξαν, μάλιστα, πως με τα φάρμακα που μένουν πλέον στη λίστα αυτή, θα υπάρξει μείωση της δαπάνης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, στο νέο κατάλογο περιλαμβάνονται 214 μοναδικά φάρμακα τα οποία μπορούν να διατίθενται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών, καθώς και 19 φάρμακα που μπορούν να χορηγούνται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Έχουν εξαιρεθεί, όμως, 67 φάρμακα επίσης μοναδικά, μαζί και οι αντίστοιχες μορφές τους. Και πρόκειται για φάρμακα κατά του AIDS, αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες, αυξητικές ορμόνες, ανταγωνιστές της αυξητικής ορμόνης, διαλύματα παρεντερικής διατροφής και 5 άλλα φάρμακα μικρή αξίας, που σε καμία περίπτωση δεν «περίσσευαν».

Το γεγονός επιβεβαιώνει η πρόεδρος της Πανελληνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κ. Ειρήνη Τσικαλάκη, που σε ανακοίνωση της Ένωσης σημειώνει πως για τα φάρμακα που διαγράφηκαν δεν υπάρχει πλέον καμιά νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης συνταγών και χορήγησής τους σε εξωτερικούς ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να συρρέουν έντρομοι στα νοσοκομεία για να πάρουν τα φάρμακά τους και οι φαρμακοποιοί να μην μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Καθώς, όμως, πρόκειται για φάρμακα εξαιρετικά ακριβά –γι΄ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε και η συγκεκριμένη λίστα και αποφασίστηκε εξ΄αρχής η χορήγησή τους από τα νοσοκομεία- με την αγορά τους από τα φαρμακεία, οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν συμμετοχή, που πολλές φορές είναι εξαιρετικά υψηλή.

Η κ. Τσικαλάκη, σχολιάζοντας διευκρινιστική ανακοίνωση ότι τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν δεν θα έχουν συμμετοχή, αφού θα συνεχίσουν να χορηγούνται από τα νοσοκομεία, διερωτήθηκε: «τότε για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν του καταλόγου και προς τι οι δηλώσεις περί ανάγκης περιορισμού των φαρμάκων»;

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με παράγοντες των συνεταιρισμών φαρμακοποιών, με την προηγούμενη λίστα που περιελάμβανε περίπου 870 μορφές φαρμάκων (αφορούσαν συνολικά περίπου 300 δραστικές ουσίες) τα φαρμακεία μπορούσαν να διαθέτουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, μόνο εφόσον υπήρχε στη συνταγή η ένδειξη «στερείται», δηλαδή αφού προηγουμένως ο ασθενής είχε «δοκιμάσει την τύχη του» στα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε νοσοκομείου να αγοράσει φάρμακα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή