Κοινός ο γενετικός κίνδυνος για σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή
Κοινούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου εντόπισαν οι επιστήμονες στη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη), τη σοβαρή κατάθλιψη και, σε μικρότερο βαθμό, τον αυτισμό και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενετική μελέτη των ψυχιατρικών παθήσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα, από διεθνή ομάδα επιστημόνων της Κοινοπραξίας Ψυχιατρικής Γενωμικής.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη γενετική «επικάλυψη» είναι μεταξύ σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής (15%), σε μικρότερο βαθμό είναι μεταξύ διπολικής διαταραχής και σοβαρής κατάθλιψης (10%), όπως επίσης μεταξύ ΔΕΠΥ και κατάθλιψης (9%), ενώ σε μικρότερο βαθμό υπάρχει κοινό γενετικό έδαφος μεταξύ σχιζοφρένειας και αυτισμού (περίπου 3%). Συνολικά, οι -λιγότερο ή περισσότερο- κοινοί γενετικοί παράγοντες εκτιμάται ότι αποτελούν το 17% έως 28% του κινδύνου για την εμφάνιση μιας από τις ανωτέρω παθήσεις.
Μέχρι σήμερα οι ψυχίατροι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τις ρίζες των ψυχικών ασθενειών, με αποτέλεσμα εδώ και περίπου 125 χρόνια να στηρίζουν τις διαγνώσεις τους κυρίως στην υποκειμενική παρατήρηση των συμπτωμάτων των ασθενών.